Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Oseriöst SD-styre i Sölvesborg

I Sverige går allt fler kommuner samman för att lösa samhällsviktiga verksamheter men i Sölvesborg tänker SD-styret i andra banor.
Publicerad 3 februari 2020
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att i detta läge ta beslut om att avveckla Sölvesborg-Bromölla Kommunalförbund är inte bara oansvarigt utan rent av oseriöst”, skriver Johanna Beijer (S)  och Jenny Önnevik (S).
”Att i detta läge ta beslut om att avveckla Sölvesborg-Bromölla Kommunalförbund är inte bara oansvarigt utan rent av oseriöst”, skriver Johanna Beijer (S) och Jenny Önnevik (S).Foto: Bo Åkesson

I Sverige går allt fler kommuner samman för att lösa samhällsviktiga verksamheter. Oberoende storlek på kommun så ser allt fler att det är samarbete som är lösningen på de utmaningar som kommuner i dag står inför. Trenden är tydlig. För när fler har utbyte av varandra så vinner vi alla på det. Resurser, kompetens och tid kan säkras och användas på ett mer effektivt sätt.

Men i Sölvesborg tänker SD-styret i andra banor. Här är det inte samverkan utan isolering och motverkan till samarbete som står på agendan. Helt utan en tydlig plan vill de nu bryta upp det tjugoåriga framgångsrika kommunalförbund som Sölvesborg och Bromölla har. Vad som kommer att hända med de cirka 360 anställda, gymnasieskolan, de verksamheter som finns i förbundet eller de verksamheter som förbundet servar är i dag oklart. Ingen konsekvensanalys finns och styret vill fatta beslut utan att egentligen veta hur avvecklingen påverkar kommunerna.

Annons

Det bristfälliga underlag som presenterats säger inget om hur mycket skattepengar som kommer att behövas för att göra avvecklingen. Det säger inte heller något om hur styret vill lösa den framtida maten för barn och äldre. Ej heller något om vad det innebär för de båda kommunernas verksamheter att lägga ut städ med mera på entreprenad.

I Sölvesborg pågår det ett förändringsarbete utan tydlig framtidsvision. När ingen vision för framtiden finns, ingen plan på genomförandet av avvecklingen presenterats, ej ens någon skiss om hur mycket skattepengar detta kommer att kosta så kan vi inte medverka till avveckling. Att i detta läge ta beslut om att avveckla Sölvesborg-Bromölla Kommunalförbund är inte bara oansvarigt utan rent av oseriöst.

Frågan är om SD-styret överhuvudtaget kan presentera några som helst tankar om hur förhållandet till Bromölla ska se ut på lång sikt. Den frågan är i dag obesvarad. Det enda som står klart är att samarbete inte är önskvärt. På styrets agenda står också privatiseringar av kommunal verksamhet vilket kommer att få konsekvenser för oss som bor och verkar i Sölvesborg och Bromölla.

Vi vill se en annan framtid. I ett fortsatt samarbete mellan Sölvesborg och Bromölla där vi kan dra nytta av att jobba tillsammans med gemensamma verksamheter så är båda kommunerna vinnare. Vi se vinster i att tillsammans samverka kring service till kommunernas skolor, boenden och personal. Vi förstår att det är genom att samverka kring gymnasiet och utbildning som vi får ut mest av våra skattepengar. Då kan vi vara med och påverka innehållet och inriktningen i gymnasieskolan. Som arbetsgivare kan ett förbund ge trygga heltidsanställningar och säkra kompetensen. Vi tycker att det är viktigt att utvärdera, förändra och förnya verksamheterna så att de hela tiden följer våra kommuners utveckling. Vår erfarenhet är att när vi gör det tillsammans så kan vi lösa framtidens utmaningar. Vi tar vår gemensamma framtid på allvar.

Jenny Önnevik

Gruppledare Socialdemokraterna Bromölla

Johanna Beijer

Oppositionsråd Socialdemokraterna Sölvesborg

Annons
Annons
Annons
Annons