Debatt

Orimligt att man kan köpa sig före sjukvårdskön

Debatt Artikeln publicerades
Vi socialdemokrater är starkt kritiska mot att man kan köpa sig före i kön, skriver Markus Alexandersson (S).
Vi socialdemokrater är starkt kritiska mot att man kan köpa sig före i kön, skriver Markus Alexandersson (S).

En grundläggande princip i hälso- och sjukvården är att den person som har störst behov är den som ska få vård först. Denna princip har satts ur spel genom att patienter med privat sjukförsäkring kan köpa sig före i kön. Det är fullkomligt orimligt.

I en granskning i Dagens Nyheter för ett tag sedan framgår det tydligt att vårdcentraler som finansieras offentligt låter patienter med privat sjukförsäkring gå före och att det inte är vårdbehoven som styr. Nio av tio undersökta vårdcentraler medger att försäkrade patienter går före och för den som tecknar en privat sjukförsäkring torde det också vara självklart att det är det som försäkringen också ska säkerställa.

Privata vårdcentraler som ingår i hälsovalet får skattemedel för att ta ansvar för hälso- och sjukvården för de patienter som är listade där. Dessa pengar finansierar lokaler och personal i den omfattning som krävs för att klara uppdragen. Vårdcentralen kan utöver de listade patienterna ta emot privatförsäkrade patienter och får då extra betalt för dessa.

Vi socialdemokrater är starkt kritiska mot att man kan köpa sig före i kön. Att det sker idag är uppenbart och kräver uppmärksamhet. Efter debatten om detta i regionfullmäktige står det tydligt att Moderaterna i Blekinge inte bekymrar sig nämnvärt om detta. I stället menade deras företrädare att sjukförsäkringarna inte är något större problem. ”När vi är fler som hjälps åt att behandla patienter ju mer kan vi korta köerna till sjukvården”, skriver regionrådet Emma Stjernlöf (M) i sitt svar på min interpellation. Att en vårdcentral prioriterar en privatförsäkrad patient före en som saknar försäkring kortar inga köer, det prioriterar bara om kön. Tillgången till läkare - som är det som till stor del påverkar tillgängligheten - blir inte heller större av att människor tecknar sjukförsäkringar.

Regeringen snabbutreder nu frågan för att återkomma med förslag, men även ledningen för Region Blekinge borde intressera sig för att det inte sker i Blekinge. Även här finns offentligt finansierade vårdcentraler som har avtal med försäkringsbolag om att ta emot patienter med privat sjukförsäkring.

Markus Alexandersson (S)

Gruppledare

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Region Blekinge

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.