GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Om SD inte vill satsa på vår verksamhet, varför skall då vi satsa på Sölvesborg?

Studieförbundet Vuxenskolan svarar på Peter Thyréns insändare ”Är det rimligt att skattebetalarna står för era matlagningskurser?” (BLT den 8 december).
Publicerad 14 december 2018
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Studieförbundet Vuxenskolan möter en mängd ungdomar i åldern 12-24 år i vår verksamhet i form av dans, musik och slöjd med mera, skriver ordförande Jesper Rehn.
Studieförbundet Vuxenskolan möter en mängd ungdomar i åldern 12-24 år i vår verksamhet i form av dans, musik och slöjd med mera, skriver ordförande Jesper Rehn.
Foto: Alik Keplicz

Det är trist att läsa hur okunskapen hos ledande politiker bara blir än mer tydlig med det svar som Peter Thyrén (SD) skriver i sitt svar till oss i Studieförbundet Vuxenskolan, på vår oro om det planerade sänkta kommunbidraget i Sölvesborg.

Man envisas med att benämna vår verksamhet som ”vuxenkultur” – vilket innebär att man inte har en aning om att vi möter en mängd ungdomar i åldern 12-24 år i vår verksamhet i form av dans, musik och slöjd med mera. Samma dag som Thyréns insändare var inne i BLT kunde man läsa på Karlshamnssidorna om vårt stora ungdomsprojekt inom Hip Hop och DJ från 12 års ålder.

Vidare tar Thyrén våra matlagningscirklar som exempel på verksamhet som borde vara självfinansierad. Hade Peter läst på lite om vår verksamhet, så hade han vetat att just dessa cirklar med flera är just självfinansierade och bekostas av de som väljer att delta.

Vidare så hänvisar Thyrén, och även Emilie Pilthammar, till den strategiska affärsutvecklingsplan som Studieförbundet Vuxenskolan centralt fastställt och tycker vi borde lyssna på den och att vi ”nu har chansen att föregå med gott exempel” och följa den!

Det intressanta med den hänvisningen är att man inte vet eller har tagit reda på att det är just SV i Blekinge som drivit det nationella nätverk som arbetat fram denna plan och i allra högsta grad lever den planen och driver det arbetet, dagligen. Som exempel kan nämnas att SV i Blekinge gått igenom samtliga deltagaravgifter för allmänmarknaden och framförallt ökat de egenfinansierade projekten med över 10 stora projekt de senaste åren. Detta har inneburit ett flertal miljoner kronor till Blekinges invånare, men framförallt genererat folkbildning där varje människa växer genom kunskap, insikt och delaktighet.

Thyrén skriver även i sin replik att det är viktigare för samstyret och samhället att till större del kunna finansiera barn- och ungdomskultur. Det är för mig obegripligt hur man skall kunna ge mer till ungdomarna i Sölvesborg för de 100 000 kronor man drar in på studieförbundens verksamhet än de ca 900 000 kronor som dessa skulle generera hos just studieförbunden och dess verksamhet till unga och den kultur som de själva väljer att delta i, fritt och frivilligt.

Men det är fortfarande inte det som är problemet. Som jag sagt tidigare handlar det om det synsätt som samstyret i Sölvesborg visar, att vår verksamhet inte är viktig för kommunen.

Studieförbundet Vuxenskolan får idag cirka 79 000 kronor i kommunbidrag i Sölvesborg och har samtidigt egna fasta kostnader på cirka 230 000 kronor, då är inte ens tjänstemän inräknade. Utöver detta tillkommer då allt som kommer det lokala näringslivet till gagn.

Som jag påpekat tidigare är det inte en inskränkning på 20 000 kronor, som det skulle innebära för vår del, som är problemet utan synsättet från samstyret. Vill man inte satsa på vår verksamhet, varför skall då vi satsa på Sölvesborg?

Det mest anmärkningsvärda är dock fortfarande den okunskap man visar på vilka konsekvenser detta får för så många invånare och väljare i Sölvesborgs kommun. Men jag kommer gärna till Sölvesborg och visar på hur vi arbetar och vilka effekter det får för kommunens invånare och dess föreningar, där många kanske snart står utan tillgång till lokaler.

Jag var orolig innan, men är än mer orolig nu – då det efter Thyrèns insändare blivit än mer tydligt att kunskap om vår verksamhet fullständigt saknas hos beslutande politiker!

Jesper Rehn, ordförande, Studieförbundet Vuxenskolan i Blekinge.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.