Debatt

Murar förenar kommunism och nationalism!

Debatt Artikeln publicerades
En östtysk gränsvakt håller vakt framför nyfikna västberlinare vid en uppbruten del i Berlinmuren troligen.
Foto: Claus Gertsen / TT /
En östtysk gränsvakt håller vakt framför nyfikna västberlinare vid en uppbruten del i Berlinmuren troligen.

I dag är det 30 år sedan Berlinmuren föll. Samtidigt med jubileet växer sig murtänkande och nationalism sig återigen starka runtom i världen.

Berlinmurens fall den 9:e november 1989 var en av seklets mest spektakulära och euforiska händelser. Järnridån hade fallit och protesterna mot de kommunistiska styrena i Östeuropa accelererade och 1990 föll också Sovjetimperiet ihop. Det som bara för några år tidigare betraktades som en omöjlighet hade hänt.

Östtyskland var en av de mest brutala och hänsynslösa av Sovjetunionens satelitstater. Övervakning, angiveri, kadaverdisciplin var några av ingredienserna med det mäktiga Stasi som överkommando. Övergreppen är svåra att ta till sig men det mesta är dokumenterat. Till exempel hade Stasi 620 000 medarbetare som kontrollerade medborgarna in i minsta detalj.

Det som sedan hände är historia. DDR försvann och ett återförenat Tyskland var ett faktum den 3 oktober 1990. Nu 30 år senare borde väl såväl kommunism som nationalism vara främmande fåglar? Nej, idag finns det delstater där Die Linke(kommunister) och Alternativ för Tyskland (högernationalistiskt parti) tillsamman får över 50 % av rösterna. Som liberal blir man förstås både förvånad och djupt besviken. Det blir än värre när det inte är ett isolerat fenomen. Runt om i världen breder nationalismen och ”murtänkandet” ut sig. På andra sidan Atlanten för president Trump en alltmer isolationistisk politik i såväl tanke som i praktik. Muren mot Mexiko talar sitt tydliga språk. Ungern går samma väg och reser murar mot flyktingar och är på kollisionskurs mot EU. Andra länder följer efter och även demokratiskt styrda länder hotas inifrån. De mentala murarna blir allt fler.

En given slutsats är att kommunismen och nationalismen förenas i sitt motstånd mot den liberala demokratin. I teorin är ju kommunismen internationell enligt Marx och Engels(”proletärer i alla länder förena er”)men i praktiken har den i högsta grad varit nationalistisk. De båda extremistideologierna har våldet som minsta gemensamma nämnare med Stalin och Hitler som främsta exponenter. Nu måste kampen mot våldsideologierna intensifieras. Vi är inte för alltid vaccinerade mot diktaturer av vilket slag de än är.

Visst ska vi fira Berlinmurens fall och dess betydelse kan inte överskattas. Vi fick uppleva ett paradigmskifte i Europas historia. Återförenandet blev en omfattande och extremt kostsam process som pågår än idag. Efter murens fall har flera miljoner östtyskar flyttat till västra Tyskland. Men 2017 bröts trenden för första gången då fler flyttade från väst till öst än tvärtom. Inte minst sker det en kraftig expansion i de östtyska universitetsstäderna med Leipzig i täten, som idag till och med är Tysklands snabbast växande stad.

Men viktigast av allt är friheten att själva få göra sina egna livsval. Att byta en brutal diktatur mot demokratiska fri- och rättigheter gör Berlinmurens fall till att vi idag med rätta kan fira en historisk händelse av högsta dignitet.

Ronny Karlsson, Trummenäs

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.