Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Märkligt att SD vill stödja engelska skolan

Har SD Karlskrona hoppat i säng med Annie Lööf och Jan Björklund?
Publicerad 26 februari 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det verkar som om SD-Karlskrona har fallit för den liberala duons locktoner eller så tror de att International Baccalaureat är detsamma som Internationella engelska skolan,” skriver Henrik Hedman (V).
”Det verkar som om SD-Karlskrona har fallit för den liberala duons locktoner eller så tror de att International Baccalaureat är detsamma som Internationella engelska skolan,” skriver Henrik Hedman (V).Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Bakgrunden till sängkammarmyset är att Karlskrona kommun har lyssnat på den lokala lobbyorganisationen för företagarna i Karlskrona, Industrigruppens önskemål att inför en skolutbildning med undervisning på engelska. Syftet är att göra det lättare att rekrytera utländsk spetskompetens till företagen i Karlskrona.

Genom att starta en International Baccalaureate utbildning (IB) i kommunen försöker kommunen hjälpa företagen att underlätta rekrytering av spetskompetens. IB är en internationellt erkänd utbildning inom grund- och gymnasieskolan där undervisningen bedrivs på engelska. En IB-examen är också erkänd av alla universitet och högskolor i hela världen. Vilket gör att en elev med IB-examen är behörig att söka in på vilket universitet som helst i världen. Rätt tänkt av Karlskrona kommun.

Annons

För då kan den tillfälliga spetskompetensens barn fortsätt att studera på IB-programmet i London om de till exempel skulle flytta tillbaka till London om några år. Hade de gått efter den svenska läroplanen i några år hade de fått svårt att konvertera sina betyg till till exempel engelska betyg. IB-utbildningar är perfekta för internationella flyttfåglar.

Men SD i Karlskrona driver på för att få hit Internationella Engelska Skolan (IES) tillsammans med de extrema privatiseringsliberalerna i centern och liberalerna. IES är bara en vanlig friskola men med lite extra engelskundervisning. De har en svensk läroplan, vilket gör att den inte är komparativ med till exempel den engelska eller amerikanska läroplanerna. Med andra ord värdelös för industrigruppens tillfälligt projektanställdas barn. Utöver det så ägs IES av den Boston baserade riskkapitalistgruppen TA Associates

IES finns i en del andra svenska kommuner och deras affärsidé är att mjölka skattepengar så de kan överföra så mycket som möjligt till sina bankkonton i USA. Jag finner det märkligt att SD Karlskrona vill att Karlskronabornas skattepengar skall skickas till utlandet. Jag vill att alla Karlskronas skattekronor skall spenderas på våra elever här i kommunen. Jag har svårt att förstå varför SD förespråkar att flytta delar av vår skolbudget till amerikanska bankkonton i stället för att användas till Karlskronas ungdomars utbildning. Enda anledning jag kan se till det är om man är en extrem privatiseringsivrare som Annie Lööf eller Jan Björklund. Det verkar som om SD-Karlskrona har fallit för den liberala duons locktoner eller så tror de att International Baccalaureat är detsamma som Internationella engelska skolan. Okunskap eller politiskt mys får hursomhelst amerikanska riskkapitalister att jubla på elevernas bekostnad.

Henrik Hedman (V)

Annons
Annons
Annons
Annons