1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Är det en nickedocka till chef politikerna vill ha?

Anna-Karin Hjelm reagerar på en intervju med förre regionrådet Alexander Wendt i BLT.
” Vilken typ av hälso- och sjukvårdsdirektör vill politiken ha? Nickedocka? Ja-sägare?”, frågar sig Anna-Karin Hjelm. På bilden den avskedade sjukvårdsdirektören Lars Almroth.

Vi trodde faktiskt inte att det skulle bli en så stor affär av det. Man har ju avskedat hälso- och sjukvårdsdirektörer förr utan att det blivit några större rubriker", sa Alexander Wendt i en intervju i BLT nyligen (BLT den 25 juli).

Man tror inte att man läser rätt! Det var stora rubriker och stort engagemang från dåvarande sjukhuspersonalens sida september 2005 när Marianne Reutersköld blev sparkad utan att ha gjort ett större fel än framfört kritik till ledningen.

Med Marianne Reutersköld kvar så hade sannolikt inte underskottet rusat iväg till de enorma summor som senare blev fallet. Sjukhusets personal ställde i stort sett upp mangrant och protesterade både mot att Reutersköld inte fick vara kvar och på det sätt som hon hanterades, ett sätt som var fullständigt vidrigt. Flera år senare har hon fått åtminstone en ursäkt från en då ledande politiker.

Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nu sker samma sak och Wendts uttalande kan inte tolkas som annat än arrogant och av totalt ointresse för personalens åsikter och det stora och svåra omställnings- och utvecklingsarbete som Lars Almroth påbörjade och också har fått personalens engagemang och intresse för, och som med de resurser som finns komma att utnyttjas på bästa sätt.

Beslutet att avskeda Almroth utan att det finns sakliga skäl - för de verkar ju inte finnas - mitt i detta omställningsarbete är att dra undan mattan och att pressa alla till sin yttersta gräns och förmåga. Den gränsen väljer flera att undvika genom att antingen säga upp sig, börja arbeta med annat eller helt enkelt inte söka sig till Region Blekinge. Vilka signaler om ledarskap i den politiska ledningen skickar beslutet? Skäms! Vilken typ av hälso- och sjukvårdsdirektör vill politiken ha? Nickedocka? Ja-sägare?

Lars Almroth önskas lycka till i kommande arbete - med din kapacitet och egenskap till att tänka nytt och se möjligheterna lär du inte bli sittande!

Anna-Karin Hjelm, Karlskrona

Läs mer

Familj

Andrea Lysebring och Tobias Andersson

Andrea Lysebring och Tobias Andersson i Ronneby fick den 8 juli en dotter, Annabelle, som vägde 4022 g och var 51 cm.

Sport

Fler startgrupper i populära swimruntävlingen

”Kan ha plattan i mattan”

Ledare

Civilsamhället är en pelare

Frivilligorganisationerna ska inte tas för givna.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Brott

Anmälan om inbrott i lägenhet

Tjuvarna ska ha brutit upp dörren

Näringsliv

Klart: Han blir ny regionchef för Svenskt näringsliv i Blekinge

”Ser verkligen fram emot att träffa och lyssna på företagare”