1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Man ska kunna välja hur man vill betala!

Kontanter behöver finnas kvar som betalningsmedel under överskådlig tid, men i grunden är övergången från kontanta till digitala betalsätt positiv.
För Blekinge konstaterar länsstyrelsen att det 2019 fanns 52 ställen i länet där det är möjligt att göra kontantuttag. Det kan jämföras med 56 ställen år 2017.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle går rekordsnabbt i Sverige. Andelen kontanta betalningar i ekonomin minskar drastiskt över tid, vilket gör vårt land unikt i ett internationellt perspektiv.

Det finns många fördelar med omställningen till digitala betaltjänster, men den är inte problemfri. Utmaningarna handlar dels om att grupper i digitalt utanförskap – exempelvis äldre och människor med funktionsvariationer – har svårt att klara sig utan kontanter, dels om att det ännu inte finns pålitliga alternativ till kontanter i krissituationer.

I rapporten ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2019” drar Länsstyrelserna slutsatsen att kontantservicen minskar och att åtgärder behövs för att Sverige ska kunna behålla en rikstäckande kontantinfrastruktur.

Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För Blekinge konstaterar länsstyrelsen att det 2019 fanns 52 ställen i länet där det är möjligt att göra kontantuttag. Det kan jämföras med 56 ställen år 2017. Det är framför allt längs sydkusten som det är möjligt att ta ut kontanter.

För att motverka en nedmontering av kontantinfrastrukturen antog riksdagen i höstas en ny lag som innebär att sex stora banker ska upprätthålla samma kontantservice som fanns i Sverige år 2017. Det betyder att 99,7 procent av svenskarna ska kunna ta ut kontanter inom 25 kilometer från sin bostad.

Lagen ställer inga krav på länsnivå och variationerna över landet är stora. I Blekinge hade alla invånare år 2017 tillgång till kontantuttag inom 25 kilometer från sin bostad.

När vi på Bankomat nu går igenom lagen och tar beslut om hur vi ska placera vår kontantservice kommer vi försöka se till att det finns en rimlig täckning i alla län och att uttagsautomater ska finnas där människor använder kontanter. Parallellt med det arbetet kommer vi också att utveckla nya tjänster för att tillgängliggöra kontanter.

Bankomat vill att kontanter ska finnas kvar som betalningsmedel runtom i Sverige under överskådlig tid, så att man själv kan välja hur man vill betala. Samtidigt ser vi på längre sikt positivt på övergången från kontanta till digitala betalsätt. Vad som krävs är att det tas fram lösningar på de utanförskaps- och sårbarhetsutmaningar som finns med dagens digitala alternativ.

Sverige har goda möjligheter att bli det land i världen som utvecklar framtidens betaltjänster. För att det ska ske krävs att våra politiker aktivt främjar såväl kontanthanteringen som digitaliseringen av betalmarknaden.

Nina Wenning

Vd, Bankomat AB

Läs mer

Olofström

Olycka: Moped med två personer har vält

Storgatan är nu öppen för trafik igen

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje

Ronneby

Bygg: Bostäder kan byggas vid skärgårdspärla

Planer på omkring 15 marklägenheter

Olofström

Larm om brinnande lastbil - bromsar överhettade

SOS larmades 10.21

Ledare

Miljöpartiets problem är större än regeringsmakten

Miljöpartiets problem är större än att man malts ned och körts över i regeringen.

Sölvesborg

Dubbla inbrott: Välte kassaskåp och krossade fönster

Stödboende och skola drabbade