1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lönsamt S-stöd för Dahlbom

Det är generösa arvoden för politiker i Karlshamn, skriver Bengt Olof Dike.

När Centerpartiets nye ledare i Karlshamn efter valet vände ryggen åt den borgerliga alliansen för att i stället räcka handen till kommunalrådet Per-Ola Mattssons (S) parti – som tillsammans med Miljöpartiet gjort en katastrofförlust – hjälpte han inte blott Mattsson att behålla makten. Det visar sig nämligen nu, att Mats Dahlbom också för den närmaste mandatperioden skaffade sig en synnerligen rejäl inkomst på minst 30 000 kronor i månaden.

Jojo, det kan löna sig att vara fritidspolitiker med några timmars veckoarbete i Karlshamn. Det har vi sett i den senaste mandatperioden, när en enda liberal företrädare i rollen som hjälpgubbe till Mattsson inhöstade en liknande månadssumma på sina uppdrag.

Och nu sitter alltså Mats Dahlbom (C) på de ”lönsamma” stolarna för fritidspolitiker i kommunen. Han har skaffat sig tunga uppdrag, där arvodet uppjusterats (det justeras som bekant aldrig nedåt) men som också väcker frågor. Exempelvis att han som 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen och som ledamot i dess arbetsutskott är ansvarig för att respektive underställda nämnder strikt följer sin budget. Det innebär att Dahlbom kanske måste förhandla med sig själv vid bordet eller framför spegeln, eftersom han också har valts till ordförande i den nya och tunga teknik- och fritidsnämnden – en sammanslagning av två tidigare nämnder. Om alltså ordförande Dahlbom i denna roll överskrider budget, skall vice ordförande Dahlbom i kommunstyrelsen höja pekpinnen och läxa upp förstnämnde klubbförare. En politisk akrobatik nästan värdig en cirkusmanége! Därmed säger jag absolut inte att Dahlbom är en clown!

Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Som bekant motiverade efter valet Centerpartiets nye härförare i kommunen sitt partis väg in i Per-Ola Mattssons famn med att det fick störst gehör för sin politik hos Socialdemokraterna. Det återstår förstås att se.

Men så mycket kan redan nu konstateras efter fullmäktigevalen till nämnder och styrelser, att dessa gav bingo till Dahlbom själv. Kommunstyrelseuppdraget ger honom cirka 185 000 kronor per år, medan ordförandeskapet i teknik- och fritidsnämnden belönas med cirka 142 000 kronor. Med andra ersättningar som han får blir den ungefärliga månadsinkomsten för fritidsuppdragen cirka (eller minst) 30 000 kronor. Det skall också nämnas, att Centerpartiets klubbförare har fyllt på sina uppdrag med att bli huvudman i Sparbanken och ersättare i Netports styrelse. Det blir intressant att se vilket ställningstagande till den föreslagna och drastiska höjningen av p-avgifterna samt slopandet av alla gratisplatser – vilken förstås bottnar i kommunens dåliga ekonomi – som blir Dahlboms.

Arvodesgenerositeten i Karlshamn som också givit oppositionsrådet Magnus Gärdebring 9,6 månaders riksdagsmannalön (den är nu 66 900 kronor) årligen och fått av hans M-medlemmar att skaka på huvudet, liksom det mullras i leden över att erfarna kommunpolitiker har sparkats medan andra – likt Dahlbom i Centerpartiet – har lagt beslag på flera tunga poster. M:s nomineringsprocess har varit alltför toppstyrd, anses det.

I ärlighetens namn skall sägas, att generösa arvoden inte är unika för Karlshamn. I Lidingö har ett blott 28-årigt KD-kommunalråd höjt sin lön från 66 300 till 81 600 kronor med motiveringen, att ”vi vill undvika dåliga beslut”. Då värnar vi skattebetalarnas pengar, säger han.

Bengt Olof Dike