Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Låt oss diskutera kulturhuset

Bengt Hallborgs idé med ett konventionellt kulturhus bli miljoner billigare i byggkostnader. Vi borde sakligt och objektivt diskutera vad vi ska bygga för kulturhus, inte minst för kommande generationer.
Dorte Mandrups förslag till kulturhus är ett vackert förslag, men det harmoniserar inte med övrig bebyggelse i och runt Stortorget.
Dorte Mandrups förslag till kulturhus är ett vackert förslag, men det harmoniserar inte med övrig bebyggelse i och runt Stortorget.
Foto: Staffan Lindbom
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I torsdags eftermiddag besökte jag Stortorget i strålande solsken. Jag studerade den befintliga bebyggelsen, kyrkorna, vattentornet, biblioteket, konserthusteatern, Stortorgets intressant tilltalande fasader på norrsidan, de välbalanserade fasaderna öster om Fredrikskyrkan. Jag försökte föreställa mig Dorte Mandrups förslag där det gamla posthuset är placerat. Det gick inte bra.

Dorte Mandrups förslag till kulturhus är ett vackert förslag, men det harmoniserar inte med övrig bebyggelse i och runt Stortorget. Med den storleken, en fasad i keramik och glas kommer huset att bli en dominerande styggelse (uttrycket styggelse har jag ”lånat” av känd moderatpolitiker). Bengt Hallborgs idéskiss med ett konventionellt utförande, en arkad som minskar fasadens dominans och ett valmat tak som ”trycker ned” höjden bör diskuteras.

Dessutom borde Bengt Hallborgs idé med ett konventionellt utförande bli miljoner billigare i byggkostnader.

Därför, låt oss tillsammans, politiker och allmänhet sakligt, objektivt och utan prestige diskutera den byggnad som vi skall bygga för oss och våra kommande generationer.

Gunnar Hellqvist