Debatt

Låt oss diskutera kulturhuset

Debatt Artikeln publicerades
Dorte Mandrups förslag till kulturhus är ett vackert förslag, men det harmoniserar inte med övrig bebyggelse i och runt Stortorget.
Foto: Staffan Lindbom
Dorte Mandrups förslag till kulturhus är ett vackert förslag, men det harmoniserar inte med övrig bebyggelse i och runt Stortorget.

Bengt Hallborgs idé med ett konventionellt kulturhus bli miljoner billigare i byggkostnader. Vi borde sakligt och objektivt diskutera vad vi ska bygga för kulturhus, inte minst för kommande generationer.

I torsdags eftermiddag besökte jag Stortorget i strålande solsken. Jag studerade den befintliga bebyggelsen, kyrkorna, vattentornet, biblioteket, konserthusteatern, Stortorgets intressant tilltalande fasader på norrsidan, de välbalanserade fasaderna öster om Fredrikskyrkan. Jag försökte föreställa mig Dorte Mandrups förslag där det gamla posthuset är placerat. Det gick inte bra.

Dorte Mandrups förslag till kulturhus är ett vackert förslag, men det harmoniserar inte med övrig bebyggelse i och runt Stortorget. Med den storleken, en fasad i keramik och glas kommer huset att bli en dominerande styggelse (uttrycket styggelse har jag ”lånat” av känd moderatpolitiker). Bengt Hallborgs idéskiss med ett konventionellt utförande, en arkad som minskar fasadens dominans och ett valmat tak som ”trycker ned” höjden bör diskuteras.

Dessutom borde Bengt Hallborgs idé med ett konventionellt utförande bli miljoner billigare i byggkostnader.

Därför, låt oss tillsammans, politiker och allmänhet sakligt, objektivt och utan prestige diskutera den byggnad som vi skall bygga för oss och våra kommande generationer.

Gunnar Hellqvist

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.