Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Lägre kvalitet eller effektivare personal i äldreomsorgen?

Det händer ibland att det kommer motstridiga signaler. Just nu gäller det, i högsta grad, för Ronneby kommuns äldreomsorg. Personalen demonstrerar. Budskapet är enkelt. Vi tyar inte. Vi måste vara fler. Facit säger förvisso också att man inte riktigt gör det som förväntas bli utfört.
Publicerad 7 november 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Personalen i Ronneby orkar inte mer.
Personalen i Ronneby orkar inte mer.Foto: Janerik Henriksson/TT

Politikerna dels i form av en helt enig äldrenämnd, dels i form av den styrande alliansens budgetförslag, är entydigt. Personalstyrkan måste sänkas med omkring tio procent.

Äldrenämnden skriver förvisso: Det kan bli en lägre kvalitet, alternativt en sämre arbetsmiljö. Samtidigt skriver man att det inte går att visa att den höjda personaltätheten som kom för några år sedan har påverkat arbetsmiljö och kvalitet.

Annons

Just nu är kön till kommunens äldreboenden längre än på länge. Av någon oklar anledning har antalet sökande ökat. Möjligen är förklaringen att det är så lätt att sälja villor just nu.

Ska det sparas inom äldreomsorgen finns det tre möjligheter. En är just att sänka kvaliteten. Jag minns när di gamle fick bada en gång i månaden. Nu badas minst en gång i veckan. Städning av bostaden sker varannan vecka. Äldrenämnden utreder om det kan ske mer sällan.

En annan möjlighet är att ge färre personer hjälp. Kraven för att få flytta till särskilt boende höjs, liksom för att få hemtjänst.

Det tredje sättet är att personalen blir effektivare. Kanske kan man ”springa fortare”. Enklare är att ha en bättre utrustning, exempelvis har man en kamera på vissa ställen. Bättre utformning av Vård- och omsorgsboendena är ett exempel. Det finns ibland enkla hjälpmedel i duschar med mera som medför att de äldre kan klara sig med mindre hjälp.

Det privatägda vård- och omsorgsboendet på Kilen förväntas bli klart framåt hösten. Tanken hos Attendo som är ägarna, torde vara just att bygga så att personaltätheten kan sänkas något. Man kan också värva ”rätt” personal från kommunen, exempelvis de, som har låg sjukfrånvaro. När man låter många äldre flytta in samtidigt, kan de också placeras i ”rätt” grupper, exempelvis de gravt dementa i en grupp.

Kommunens problem torde vara att det blir låg beläggning på deras egna boenden. Det är kommunen, som får ha lägenheter i reserv. Det kostar pengar. Alliansens införande av LOV på Vård- och omsorgsboendena kommer att bli dyr.

En del äldre har glatt sig åt politikernas löfte om höjd garantipension. 200 kronor i månaden ska det bli. Kommunen börjar med att ta 60 kronor i skatt. Om man bor så Vård- och omsorgsboende eller har hemtjänst höjs avgifterna så att det blir 12 kronor kvar till den äldre. Jag var ensam om att mena att det var rimligt att den äldre fick behålla 50 kronor.

Sune Håkansson

Ronnebypartiet

Annons
Annons
Annons
Annons