Debatt

Kultur ifrågasätts men inte idrott

Debatt Artikeln publicerades
I lördags demonstrerade 500 personer till stöd för Kulturskolan i Ronneby.
Foto: Staffan Lindbom
I lördags demonstrerade 500 personer till stöd för Kulturskolan i Ronneby.

Idrottens betydelse ifrågasätts aldrig och det numera med en självklarhet efter generationers erfarenhet. Varför gäller inte detsamma kultur?

”Jag vill inte spela fotboll, vad finns det då för mig att välja på”, säger en ung elev.

Ja, vilka valmöjligheter kommer det att finnas för barn och unga om Kulturskolan i Ronneby avvecklas? Kanske kommer musikdelen finnas kvar men om man inte är det minsta musikalisk eller intresserad utan i stället vill hitta sin identitet och sitt sammanhang genom bild, drama eller dans då blir det stopp.

I lördags, den 7 september, var vi cirka 500 som tågade i ett demonstrationståg med dubbla orkestrar i täten från Kulturskolan i Kulturcentrum till torget i Ronneby för att där med elever, lärare, musiker och kulturarbetare trumma in hur viktig kulturen är för oss människor.

Eleverna på kulturskolan visade exempel ur verksamheten och berättade vad kulturskolan betyder för dem i en skolvärld där de inte alltid känner att de hör till. Stafflier hade satts upp där elever visade sin idérikedom med hjälp av färger och penslar och en grupp danselever tog över torgscenen med ett bejublat framträdande.

Micke Gunnarsson, konsult inom skolans värld höll ihop programmet på torget och ville med sitt inlägg komma åt politikernas innersta tankar inför höstens fortsatta budgetarbete.

”Jag vill inte tro att någon politiker egentligen vill lägga ner Kulturskolan”, sa han och inriktade sig huvudsakligen på att betona vikten av den kraft som kan utveckla unga människors självförtroende genom kulturen.

Hur många politiker fanns det då på plats som skulle kunna omvändas i tanken på att eventuellt lägga ned Kulturskolan eller delar av den? Jag såg bara politiker som redan har bestämt sig för att säga nej till en nedläggning, det vill säga oppositionen med S, V och MP förstärkta med liberaler.

Min inställning och övertygelse när det gäller kulturens betydelse har efter lördagens manifestation inte förändrats, i stället har den stärkts av elevers vittnesmål om vad kulturskolan har betytt för dem. Idrottens betydelse ifrågasätts aldrig och det numera med en självklarhet efter generationers erfarenhet.

Om politikerna väljer besparingsförslaget att behålla endast musikinriktningen i Kulturskolan och därmed fördubbla avgiften från 300 till 600 kronor har man tagit första steget mot ett klassamhälle där enbart familjer med god ekonomi kan erbjuda sina barn en stimulerande uppväxt.

Ronneby kulturskola har en stark ställning i landet, inte minst genom Scenkonst Sydost och den årliga skolteaterfestivalen som lockar utövare från stora delar av landet. Här har Ronneby ett övergripande och nationellt ansvar att förvalta.

En kommun som väljer bort vissa delar i en samlad konstutövning inom Kulturskolan har inte längre någon framtidsvision. Det måste alltid finnas andra vägar och det är just den vägen som oppositionen vill gå, att göra verksamheten mer effektiv. Välj inte den enklaste vägen. Det är den vägen som förvaltningens tjänstemän har föreslagit men politiker måste ta ansvar för helheten.

Tänk om fler av kommunens beslutande politiker haft möjlighet att vara elev på kulturskolan och därigenom fått upp ögonen för olika kulturyttringar, då hade politikerna redan insett hur kultur fått dem att växa och stärkas som människor. Jag kan tänka mig att flera av dem säkert har varit aktiva inom någon idrottsgren. Men själslig styrka är lika viktig som kroppslig styrka.

Bengt Mauritzson

Johannishus

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.