Debatt

Karlshamn lär sig aldrig räkna!

Debatt Artikeln publicerades
Besökssiffrorna för Östersjöfestivalen är uppblåsta, menar Bengt Olof Dike.
Besökssiffrorna för Östersjöfestivalen är uppblåsta, menar Bengt Olof Dike.

De flesta invånare i Karlshamns kommun vet att deras företrädare i rådhuset har svårt med matematiken.

De röda siffrorna blir alltid många fler – och väsentligt större – än de svarta. Och just i år tycks denna bristande kunskap vara särskilt iögonenfallande: det ena dyra projektet efter det andra skall genomföras utan fullgod finansiering. ”Vi kör, andra får betala, tycks vara beslutsfattarnas mantra.”

Men mitt i de ekonomiska sorgerna och bedrövelserna kunde många i alla fall glädja sig åt fyra dagars Östersjöfestival, som i år bjöd på ett strålande väder.

Och vilka besökssiffror minsann! Staden med drygt 32 000 invånare hade under de fyra festivaldagarna lockat 200 000 personer, summerade i medierna en stolt festivalsamordnare årets upplaga.

Fantastiskt, utropar många läsare. Men siffran är ändock väsentligt mindre än den halva miljon, som cirkulerade under 1980-talet i bland annat en annonstidnings uppskruvade reklam för arrangemanget. Sedan den matematiska orimligheten påtalats, sjönk den men stannade ändock för några år sedan på en kvarts miljon. Även det låter ju något för den oinvigde.

Och nu 50 000 färre besökare än de tidigare luftsiffrorna. 200 000 personer betyder – utslaget på fyra dagar – 50 000 varje dag. Blekinge har cirka 160 000 invånare. Varje av de fyra festivaldagarna har alltså en tredjedel av dem frekventerat arrangemangen. Eller?

Nej, lika överdriven som Pridearrangörens uppgift är att en halv miljon – det vill säga 60 procent av hela Stockholms stads befolkning – beskådar dess årliga festivaltåg längs några innerstadsgator i huvudstaden, är förstås den officiella besökssiffran för Östersjöfestivalen.

Stor, större störst! Blås på, blås upp, fem- eller tiodubbla besöksstatistiken!

Om Karlshamnssiffran hade varit korrekt, skulle (minst) 15 000 bilar ha stått parkerade i centrum eller i omgivningen varenda en av de fyra festivaldagarna.

Men för att få plats med så många krävs en yta på ungefär 400 000 kvadratmeter – eller 40 hektar, som modernäringens företrädare säger. Det motsvarar ett imponerande åkerfält. Festivalansvariga kan fråga den i agrara frågor väl insatte, nye politiska makthavaren, Mats Dahlbom (C), om de tvivlar.

Hur många var då festivalbesökarna i realiteten? Dra bort en nolla på 200 000 och lägg (möjligen) till 10 000, så är svaret maximalt 30 000 på fyra dagar. De kunde glädja sig i solskenet och klappa händerna till gatumusiken. Den var ju, till skillnad från siffrorna i rådhuset, värd att applådera.

Bengt Olof Dike

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.