Debatt

Kan vi prata lite om unga och våld?

Debatt Artikeln publicerades
Nästan hälften av alla tjejer vittnar om att någon på nätet skickat dem bilder med sexuellt innehåll eller velat prata om sex med dem, skriver tjejjouren Tindra i Karlskrona och tjejjouren Rut i Ronneby.
Foto: Larsen,Håkon Mosvold
Nästan hälften av alla tjejer vittnar om att någon på nätet skickat dem bilder med sexuellt innehåll eller velat prata om sex med dem, skriver tjejjouren Tindra i Karlskrona och tjejjouren Rut i Ronneby.

Över hälften av alla tjejer bär på en inre oro, ångest och rädsla. Detta enligt tjejjourerna runt om i landet som håller sin chatt öppen om kvällarna.

De vittnar om tjejer som inte kan koncentrera sig på sin skola på grund av att de har det jobbigt hemma. De vittnar om utsatthet i hemmen på grund av en förälder som slår. De vittnar om sexuella trakasserier, hot om våld, ångestproblematik och självmordstankar.

Trots att vi lever i ett av världens mest jämställda länder är tjejer fortfarande underställda killar och män på samhällets alla plan. Detta inte en åsikt utan ren fakta. Fakta visar att killar begår nästan alla brott. Fakta visar att killar är mindre drabbade av sexualbrott. Fakta visar dessutom att det är fyra gånger vanligare att en tjej råkat ut för sexuella trakasserier på nätet än vad det är att en kille gjort det.

Nästan hälften av alla tjejer vittnar om att någon på nätet skickat dem bilder med sexuellt innehåll eller velat prata om sex med dem. Digitalt våld används ofta som en arena för unga. Det finns dessutom indikationer på att detta våld inte tas på lika stort allvar. Det kan till och med vara så att vänner och familjemedlemmar bortförklarar den här typen av våld och på så vis skuldbelägger den utsatta än mer.

Vi tycker det är oerhört viktigt att samhället tar sitt ansvar och utbildar unga människor om våld. De unga behöver vetskap om våldets konsekvenser och vad som är våld. De behöver veta att det är olagligt att skicka exempelvis “dick-picks” på sociala medier. Det är kränkning. Det är ett brott och inget man ska behöva stå ut med. Vår uppmaning till alla som får dessa bilder: anmäl. Inte nog med att det är totalt oönskat med dessa bilder, det visar dessutom hur killar ser på tjejer. Det är en del i ett system där man kränker och det är något vi alla måste jobba hårt med att få ett slut på.

Så vad kan då samhället göra för att på sikt minska våldet mot unga? Här kommer några av våra förslag.

Ge skolor och förskolor mer resurser för att arbeta mot stereotypa uppfattningar om kön och könsroller.

Ge idrottsföreningar uppdraget att se över sina riktlinjer för att motverka machokultur. Ställ det som krav för att ha rätt till kommunalt och statligt stöd.

Föreningen Virago

Tjejjouren Tindra i Karlskrona

Tjejjouren Rut i Ronneby

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.