Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Jo, vi tänker klimatsmart!

Västblekinge Miljö AB svarar på Anita och Lennart Erikssons insändare ”Hur tänker egentligen VMAB?” (BLT den 18 januari).
Publicerad 6 februari 2020
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att VMAB tagit beslutet om att ej längre ta emot trädgårdsavfall i Tubbaryd handlar om risken för allvarliga olyckor.
Att VMAB tagit beslutet om att ej längre ta emot trädgårdsavfall i Tubbaryd handlar om risken för allvarliga olyckor.Foto: Bo Åkesson

VMAB håller inte med om att detta är ett vansinnigt klimatvidrigt beslut. Hur tänker egentligen vi på Västblekinge Miljö AB? Jo, vi tänker klimatsmart!

Vi erbjuder sedan många år en etablerad tjänst för hämtning av trädgårdsavfall i kärl till alla villa- och fritidsfastigheter samt även för flerbostadshus och detta till självkostnadspris. Sannolikheten är stor att vi redan finns i just ert område eller i närheten, med vårt fordon som vi hämtar trädgårdsavfall med. Ju mer avfall vi kan hämta upp under våra nuvarande trädgårdsturer desto mer transporteffektiva blir vi, vilket främjar klimatet. Varje enskild fastighetsägare behöver inte åka till Tubbaryds återvinningscentral med sitt eget fordon utan det transportsystem som redan finns kan användas mer effektivt. På så sätt bidrar man till minskad miljöpåverkan.

Annons

Vi har även en annan tjänst där vi erbjuder hämtning av trädgårdsavfall i 1 kubikmeter storsäck. Säcken skaffar ni hos VMAB, placerar den i trädgården och beställer tömning först när säcken är full. Vi ombesörjer då hämtning av avfallet och planerar det ihop med andra transporter som vi skall utföra. Vid större mängder trädgårdsavfall kan ni ringa till oss och beställa ett flak gemensamt med era grannar, som vi hämtar och tömmer. Klimatsmart och mer miljövänligt eftersom god planering och samtransporter påverkar miljön mindre negativt.

Att VMAB tagit beslutet om att ej längre ta emot trädgårdsavfall i Tubbaryd handlar om den allvarliga olycksrisk som uppstår när vi ska lasta flaket på fordonet och även den stora risk och fara som finns när vi sedan kör avfallet till vår anläggning i Mörrum. Snedbelastning av flak kan orsaka allvarliga olyckor. Tubbaryds återvinningscentral är mycket liten och utan möjligheter att utöka utan betydande investeringar. Därför är det tyvärr inte möjligt att hantera trädgårdsavfall där på samma sätt som på centralerna i Mörrum, Sölve och Olofström. Innan beslutet togs prövades flera olika tekniska lösningar men ingen av dessa fungerade tillfredställande då risken kvarstod. Därför tvingas vi sluta ta emot trädgårdsavfall i Tubbaryd eftersom det handlar om fara för människors liv.

Vill man som trädgårdsägare i Karlshamn köra sitt avfall själv är man varmt välkommen till vår återvinningscentral i Mörrum, allt avfall som kommer till återvinning är ett steg mot rätt riktning. Vill ni som trädgårdsägare i Karlshamn kommun göra ett mer klimatsmart val kan ni välja någon av våra tjänster som vi erbjuder.

Malin Håkansson, Kundtjänstansvarig hos VMAB

Annons
Annons
Annons
Annons