1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Debatt

Jag bär er med mig

Våldet har de senaste åren varit högst närvarande i mitt liv. Jag har mött dess konsekvenser och jag har lånat ut mitt öra till de män, kvinnor och barn som gett mig förtroendet att få höra om deras vardag mitt i det kaos de många gånger levt i.
Publicerad 5 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
“Han stämplade in mönstret i ansiktet på mig då han stampade på mitt bakhuvud när jag låg på golvet.”
“Han stämplade in mönstret i ansiktet på mig då han stampade på mitt bakhuvud när jag låg på golvet.”Foto: Anders Wiklund/TT

Alla finns de kvar hos mig. Jag har sparat dem under min hud och i mitt hjärta. För mig är de alla hjältar. Starka, modiga Virago´s som kämpat och fortfarande kämpar för sig och sina barn. Jag ska vara deras röst. De ska, genom mig och Team Virago, få berätta sina historier. För de vill inget hellre än att få bli hörda, lyssnade på och förstådda. Tillsammans med dem.

Tack vare deras mod, kan vi förändra, förbättra och stå starka tillsammans mot ett jämställt samhälle fritt från våld. Var med oss. Läs. Förstå. Förändra. Tack.

“Han stämplade in mönstret i ansiktet på mig då han stampade på mitt bakhuvud när jag låg på golvet. Jag ska aldrig låta någon trampa på mig igen”

“Pappa slog mig och mina småsyskon. Jag tog dem med mig och sprang ut på balkongen. Jag ville hoppa. Men vi bodde på femte våningen så jag vågade inte”

“Jag var “under hans sko” sa han. Och med det menade han att jag var ingenting. Lort. Som något man enkelt trampade ihjäl. Och jag trodde på varenda ord”

“Han kallade mig hora inför alla sina vänner. Ingen sa emot. Han var den enda man jag någonsin haft”

“Jag fick lämna ifrån mig mina barn till mannen som misshandlat både mig och dem. Efter detta har jag helt tappat tron på samhället och människorna som är satta att hjälpa”

“Jag hade precis kommit hem från BB med vår bebis som bara var två dagar gammal. Jag hade sytts med flera stygn. Han ville ha sex. Jag vågade inte neka”

“Jag fick 200 kronor i månaden i månadspeng av min man. Den skulle gå till bindor. Ibland sparade jag den. Jag använde papper istället. På så sätt kunde jag gå till affären och köpa något gott till mig och barnen som vi unnade oss innan han kom hem från jobbet”

“Alla män jag haft i mitt liv från jag föddes har sagt att kvinnor är ingenting. De har haft fel. Jag inser det nu. Ingen av dem hade ens funnits om inte kvinnor fanns”

“Jag är rädd för pappa. Hans ögon är arga. Jag vet inte varför”

“När jag blev fri klippte jag av mitt långa vackra hår. Olika män har dragit mig i håret i hela mitt liv. Pappa, min bror, min man. Nu, när jag kan välja själv, ska ingen någonsin dra mig i håret igen”

“Ibland satt jag och min syster i trappuppgången när pappa skrek på mamma. Grannarna såg ledsamt på oss när de gick förbi. Jag vet att de visste vad som hände hemma hos oss. Varför gjorde ingen av dem något?”

Vid pennan Cilla Bark Föreningen Virago, oktober 2019