Debatt

”Jag är så besviken och nertrampad”

Debatt Artikeln publicerades
En undersköterska i Karlshamns kommun skriver till allmänhet och politiker om arbetsvillkoren för hennes yrkesgrupp.
Foto: Patric Söderström
En undersköterska i Karlshamns kommun skriver till allmänhet och politiker om arbetsvillkoren för hennes yrkesgrupp.

Efter cirka 25 år är det dags att kasta in handduken. Jag trodde inte denna dag skulle komma, att jag skulle gå ifrån det jobb som jag alltid tyckt om. Att få vara en hjälpande hand till andra, finnas där för boende, anhöriga så att de kan känna sej trygga.

Alla är oroliga och otrygga i dag. Man ser glädjen försvinna sakta på många. Man försöker att vara positiv och pusha på dem som trycks ner. Men det orkar man inte i längden, måste tänka på sig själv också.

Politiker och chefer sitter och bestämmer/kräver att personalen ska jobba heltid (projektet de vill starta 1/5) men man kan kanske inte jobba mer än 80 procent på grund av till exempel värk. Man brinner för sitt jobb, men kroppen klarar inte mer.

På ett boende vill de ändra arbetstiderna med konsekvensen att nattpersonalen får jobba fler nätter. Fler nätter är lika med mindre vila. Dagpersonalen ska gå till klockan kl 22.00 på kvällen och börja kl 06.00 på morgonen. Detta vill de införa snart på ett boende i kommunen och snart är vi alla där.

Detta måste få ett slut. Är de som behöver hjälp inte värda mer? De som har jobbat och slitit i hela sitt liv. Är det denna trygghet de ska få? Och vi som finns där för dem, är inte vi värda mer? Det läggs mer arbetsuppgifter på oss, till exempel städ, möten och utbildningar i tid och otid. Mindre personal för att de har räknat ut kvoten på de boende. Utevistelser och aktiviteter är inte så viktiga längre. Jag är så besviken och nertrampad.

Besviken, snart före detta, undersköterska i Karlshamns kommun

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.