1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Inte alla gladdes när Berlinmuren föll

Tusentals människor i Östtyskland grät glädjetårar när den kommunistiska diktaturen föll. Alla var dock inte lika glada.
”Berlinmuren, den 13 augusti 1961 till den 9 november 1989, speglar en mörk tid i mänsklighetens historia”, skriver Gustav Nilsson.
Foto: Jørn H., Moen

Den nionde oktober 1989 var en vändpunkt i den tyska historien .Då började människor i den östtyska staden Leipzig demonstrera för frihet och demokrati. Människor i Östberlin vågade också börja visa sitt missnöje. Detta var inledningen till murens fall den nionde november 1989.

I öst hade befolkningen hoppats på bättre levnadsvillkor efter nazismens fall men upptäckte efter en tid att de levde i en kommunistdiktatur som styrdes från Sovjetunionen.

Walter Ulbricht som var DDR:s politiske ledare fram till 1971 genomförde alla order från Sovjetunionen. Erich Honecker var ledare fram till 1989 och motståndare till alla demokratiska reformer. Han var ansvarig för byggandet av Berlinmuren 1961. En mur som byggdes för att hindra människor från att fly till väst undan förtrycket. En mur som gjorde att familjer splittrades. Många sköts när de försökte fly till väst. Några lyckades under dramatiska former fly, många lyckades inte och fick hårda straff.

Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Erich Mielke var fram till murens fall chef för den beryktade säkerhetspolisen Stasi som kontrollerade och bevakade människor dygnet runt. Följderna av diktaturen med terror och ofrihet för människor blev också ett förbud mot frihandel. En planekonomiskt modell infördes och landets ekonomi kördes i botten.

Miljöförstörelse och ineffektiva rostiga fabriker blev bilden av DDR. Östtyskarnas längtan efter frihet ökade och påtryckningarna från väst påverkade också Sovjetunionen. Vi minns USA:s president Ronald Reagans bevingade ord: ”Mr Gorbatjov riv ner denna mur”. Under det år Ronald Reagan lämnade Vita Huset revs Berlinmuren och därpå föll själva Sovjetunionen samman.

Tusentals människor i Östtyskland grät glädjetårar när den kommunistiska diktaturen föll. Alla var dock inte lika glada. Lars Ohly, som blev Vänsterpartiets ledare 2004, har berättat att han blev ledsen när muren föll. Fem veckor före Berlinmurens fall skickade VPK:s partistyrelse, med partiledare Lars Werner och blivande partiledarna för Vänsterpartiet Gudrun Schyman och Lars Ohly, ett gratulationstelegram till diktatorn Erich Honecker.

Berlinmuren, den 13 augusti 1961 till den 9 november 1989, speglar en mörk tid i mänsklighetens historia. Den symboliserar kommunistiskt förtryck, ofrihet och terror mot människor. Historien om muren som delade en värld och följderna av detta må berättas och inte glömmas.

Gustav Nilsson fd riksdagsman (M)

Läs mer

Brott

Pizzeriaägare misstänks för brott

Kan behöva betala avgift på tiotusentals kronor

Sport

OIK värvar från Halmstad

Forward in i truppen – med rötter från Olofström

Bostad

Bostad: Priserna i Blekinge stiger mest i landet

”Sommarens bostadsmarknad blir mer aktiv än vanligt”

Bostäder

Kritik mot att 400 nya bostäder bara blev 170

”Ett politiskt misslyckande”

Karlshamn

Trafik: Olycka – mindre fordon kört omkull

En person fört med ambulans till sjukhuset

Färgglada bänkar

Bänkade: Här välkomnas turisterna med glada tillrop

Färgglada bänkar och hjärtan en del av sommarsatsningen