Debatt

Idrott för äldre – en viktig framtidsfråga

Debatt Artikeln publicerades
 ”För att vi inom svensk idrott ytterligare ska kunna utveckla vårt arbete för att få vuxna och äldre att röra på sig och idrotta så behövs ett förstärkt offentligt stöd”, skriver företrädare från Blekinge Idrottsförbund.
”För att vi inom svensk idrott ytterligare ska kunna utveckla vårt arbete för att få vuxna och äldre att röra på sig och idrotta så behövs ett förstärkt offentligt stöd”, skriver företrädare från Blekinge Idrottsförbund.

Vi hoppas att ledamöterna på onsdagens regionfullmäktige röstar ja till att det viktiga folkhälsolyftet får fortsätta.

Det finns ett starkt samband mellan fysisk aktivitet och livskvalitet bland äldre. Flera studier visar att en hög aktivitetsnivå hos seniorer minskar för tidig död, sjukdom och funktionshinder. Det gäller såväl fysiska aktiviteter som sociala och kulturella. Förutom mindre sjukdom ger fysisk aktivitet ökad livskvalitet tack vare mer energi, ökat oberoende och större social aktivitet. Det betyder fler år med god hälsa och längre liv. Idrott i förening, med dess möjligheter till såväl livslång aktiv livsstil som värdefull social gemenskap, kan också förbättra den psykiska hälsan för äldre.

Inom idrotten arbetar vi nu mot strategi 2025 och det livslånga idrottandet. Vi vill utveckla vår verksamhet så att barn, unga, vuxna och äldre väljer att idrotta i förening under hela livet. Idrott och motion bidrar till att många håller sig friska, ger lust och glädje i fritiden samt ett socialt sammanhang. Att skapa förutsättningar för ett livslångt intresse för fysisk aktivitet, det vill säga att röra på sig, är en av idrottsrörelsens viktigaste uppgifter. Genom idrottsrörelsens omfattning med  
20 000 idrottsföreningar över hela landet och 400 föreningar här i Blekinge kan erbjuda alternativ för alla, oavsett ålder och ambitionsnivå, och därmed kan idrotten också spela en viktig roll för ”äldrehälsan”. Vi ser hur många föreningar nu erbjuder verksamhet för äldre och får många att känna den där delaktigheten och sociala gemenskapen vilket leder till att vi mår bättre både fysiskt och psykiskt.

För att vi inom svensk idrott ytterligare ska kunna utveckla vårt arbete för att få vuxna och äldre att röra på sig och idrotta så behövs ett förstärkt offentligt stöd. Regeringen har i sin höstbudget föreslagit att idrottsrörelsen får 20 miljoner kronor för just idrott för äldre. Detta förslag, som vi nu hoppas att fler partier kommer att ge stöd för, är också är en signal till Region Blekinge och länets kommuner att stödja idrottens arbete med idrott för äldre för ett starkare Blekinge. Region Blekinge har för 2019 beslutat att avsätta medel för just detta ändamål, benämnt folkhälsolyftet.

På onsdag den 6 november beslutar regionfullmäktige om budget för kommande år. Vi hoppas att ledamöterna då beslutar att denna viktiga satsning får fortsätta även 2020.

 Vi vill utveckla samverkan mellan arbetsplatser, äldreboenden, pensionärsorganisationer, idrottsförbundet och idrottsföreningar för att främja fler friska år i livet.

Jeanette Andreasson Sjödin

Ordförande Blekinge Idrottsförbund

Patric Nilsson

Distriktsidrottschef Blekinge

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.