unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Karlskrona i demokratins gråzon

Karlskrona kommun, likväl som samhället i stort, blev för snart tre månader sedan inkastat i en kris av proportioner som vi inte sett make till på över 100 år.
181102 CAPTION
181102 CAPTION
Foto: Staffan Lindbom
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ett krigsliknande tillstånd utkristalliseras, där fienden, Covid19, som angripit oss inte gör skillnad på ras eller religion, utan slår blint och skoningslöst.

För att försöka möta detta hot samlar politikerna i landets styrande församlingar ihop sig i krisledning, där de politiska partierna sitter ner tillsammans för att lotsa kommunerna genom denna prövning på bästa sätt, i både stor enighet och samförstånd. Dock inte i Karlskrona.

Den nämnd som sent om sider aktiverats av den politiska minoriteten - krisledningsnämnden - blev i stället för en bred demokratisk samling ett organ som rör sig i demokratins gråzon. I kommunfullmäktige finns åtta partier representerade men när det kommer till krisledningsnämnden bara fem.

De partier som exkluderats adjungeras in när beslut skall fattas, och när detta förfarande ifrågasatts blir svaret från styret att nödvändig information inför besluten kan erhållas på ”annat sätt.” De exkluderade partierna förväntas alltså ”vara med och ta ansvar” men sanningen är att detta enbart är ett spel för gallerierna. Varför?

Svaret måste bli att den politiska minoriteten i Karlskrona kommun är mest bekväma vadandes i de grumliga vatten som återfinns i demokratins gråzon, och att man inte är intresserade av breda väl underbyggda problemlösningar, utan endast skimärt framställer sig som ansvarstagande.

Kristdemokraterna i Karlskrona

Bengt Jönsson Ordförande

Billy Åkerström Gruppledare

Pelle Nordensson Politisk sekreterare