1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Har vi koll på försvunna barn?

Vid terminsstarten står skolbänkar tomma i många skolor. Det handlar om barn och unga som har förts ut ur landet och där lämnats kvar mot sin vilja.
Alla barn som är bosatta i Sverige har både en rättighet och en skyldighet att gå i skolan.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Framförallt i samband med sommarlovet riskerar barn och ungdomar att inte komma tillbaka till Sverige efter en resa till sitt födelseland eller till föräldrarnas ursprungsland. Nu vill vi Liberaler ta reda på hur det ser ut i Karlshamn. Därför har vi skickat brev till ordföranden i nämnden för barn, ungdom och skola, Jan Åke Berg (s) där vi vill ha svar på ett antal frågor.

Det kan handla om att de blivit bortgifta, rest iväg för att bli könsstympade eller för att placeras i en traditionell miljö för att ”uppfostras” med hederskulturens värderingar. Alla barn som är bosatta i Sverige har både en rättighet och en skyldighet att gå i skolan. Kommunen ska se till att eleverna fullgör sin skolplikt och går klart sin utbildning i grundskolan eller grundsärskola eller får sin utbildning på annat sätt. Kommunerna ska också ha system och rutiner för att kontrollera att alla barn är skolplacerade och går i skolan och att inget barn glöms bort eller försvinner.

Även för unga som är mellan 16 och 20 år har varje kommun skyldighet att hålla sig informerad om hur ungdomarna är sysselsatta. Regleringen kallas för kommunernas aktivitetsansvar för ungdomar och syftet är att förebygga att unga människor hamnar utanför både arbete och studier. Här har Karlshamnsoppositionen i Gymnasie-, och vuxenutbildningsnämnden tagit ett initiativ och förvaltningen ska till sammanträdet i november lämna en rapport.

Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tyvärr saknas fungerande rutiner i många kommuner för att hantera detta svek mot barnen. I media har vi exempelvis läst att det i Mjölby kommun saknas fem barn efter sommarlovet, och fortfarande den 5 september, alltså två veckor in på terminen, hade ingen orosanmälan gjorts till socialtjänsten. Med anledning av detta vill vi att Barn- och utbildningsnämndens ordförande svarar på följande frågor:

Hur ser det ut i Karlshamn? Har några barn saknats vid skolstarten de senaste åren?

Vilka rutiner finns för att motverka att barn förs bort mot sin vilja?

Vilka rutiner finns inom skolan om/när ett barn saknas?

Bodil Frigren Ericsson (L)

Gruppledare Liberalerna Karlshamn

Läs mer

Ronneby

Satsning på populär vandringsled

Länsstyrelsen ger klartecken för grillplats med övernattning

Coronavirus

Corona: Äldrevården jobbade med fel skyddsvisir

Nu anmäler kommunen leverantören till Arbetsmiljöverket

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Nyheter

Trafik: Så ska buskörningen i orten stoppas

Polisens nya grepp ska öka tryggheten

Trafik

Trafik: Förseningar i tågtrafiken - påverkar hela Blekinge

Signalfel mellan Ronneby och Karlskrona

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje