Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Han jobbade på gamla fängelset: ”Var en speciell atmosfär”

Jag skulle vilja ge Vita Briggen en liten salut, som jag tycker den gamla byggnaden förtjänar.
Karlskrona • Publicerad 22 augusti 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arbetet på ett så gammalt fängelse som fängelset i Karlskrona var verkligen speciellt.
Arbetet på ett så gammalt fängelse som fängelset i Karlskrona var verkligen speciellt.Foto: Cornelia Nilsson

Då verkar det som om fängelset i Karlskrona nu kommer att säljas och att den gamla byggnaden därmed blir föremål för någon form av underhåll. Kriminalvården lämnade byggnaden 2010 i gott skick och därefter har det försökts med olika verksamheter men vilka egentligen bara har medfört att byggnaden mått dåligt.

Det tog fem år att bygga fängelset från 1846 till 1851 och den 31 juli 1851 kunde de första fångarna tas emot på Länscellfängelset Carlskrona. Där placerades fångarna i enskilda celler, vilket då inte tillhörde vanligheten. Fängelset var byggt i trevåningsplan där mittenpartiet var öppet så att en fångvaktare kunde bevaka samtliga 90 celler.

Annons

Det kan också nämnas att fängelset från början var placerat intill sjökanten. Med tiden har sedan fängelset gjorts om i olika omgångar men har fungerat som fängelse och kriminalvårdsanstalt i hela 159 år. Det avvecklades från Kriminalvården först 2010.

Jag är född och uppvuxen i Karlskrona men började min kriminalvårdsbana på det stora Allmänna Häktet i Göteborg 1968 vid 21 års ålder men fick en fast anställning på fängelset Karlskrona 1976. Den gamla anstaltsmiljön var inget nytt för mig efter en del tjänstgöring på centralfängelset Härlanda i Göteborg. Jag trivdes utmärkt. I början av 80-talet fick jag privilegiet att leda hela verksamheten på fängelset Karlskrona och fick möjligheten att verkligen lära känna platsen.

Jag har varit verksam inom Kriminalvården i hela mitt yrkesliv och haft förmånen att verka och verkligen lära känna de flesta verksamheter som Kriminalvården bedriver. Jag har också fått möjligheten att påverka hur verksamheten ska bedrivas.

Arbetet på ett så gammalt fängelse som Karlskrona är verkligen speciellt. Det blir en speciell atmosfär med kraftiga stora stentrappor, innerväggar på upp emot 60 centimeter, vissa lokaler som är små och vissa lokaler som är stora med högt i tak, skrymslen som är svåra att hantera och använda och stora höga spegeldörrar. Utrymme för förändringar är små och såväl personal som intagna behöver anpassa sig till just dessa förhållanden.

”Atmosfären och miljön på anstalten har utan tvekan hjälpt till.”
Lars-Åke Carlsson

Då kommer jag till varför jag funnit perioden på fängelset Karlskrona så bra och givande. Den gamla byggnaden har – trots att den inte har särskilt stort utrymme för att bidra med moderna bekvämligheter – format en respekt hos såväl intagna som personal om att förutsättningarna på anstalten verkligen är speciella. Alla måste förhålla sig till det för att få en fungerande vardag. Den respekten fylls också på med en annan respekt. Nämligen vetskapen om alla öden och historier som har förekommit inom murarna under historiskt lång tid. Det gör att själva vistelsen på fängelset får en annan innebörd än vad den annars skulle ha fått. Det har enligt min uppfattning inneburit att fängelset i sig bidragit med en vi-känsla. Och på så vis medverkat till att skapa en bra och god relation mellan personal och intagna och att bråk och konflikter därmed har undvikits.

Det är självklart inte hela sanningen utan beror i grunden på personalens vilja och kompetens att hantera intagna. Men atmosfären och miljön på anstalten har utan tvekan hjälpt till.

Det får bli min hejdå-hälsning till den gamla byggnaden Vita Briggen. Sedan finns det ju massor av härliga historier att berätta om men det får bli en annan gång.

Lars-Åke Carlsson

Annons
Annons
Annons
Annons