Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Grattis på födelsedagen, republiken Island!

Island är en inspirationskälla i vårt arbete för att införa republik även i Sverige.
Debatt • Publicerad 17 juni 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är bara en tidsfråga innan även Sverige inför republik, menar debattörerna.
Det är bara en tidsfråga innan även Sverige inför republik, menar debattörerna.Foto: Johan Nilsson/TT

I dag, den 17 juni, fyller Republiken Island 80 år. Få svenskar känner nog till att från 1918 till 1944 var Island en monarki i personalunion med Danmark. Konungariket Island (Konungsríkið Ísland) hade då en gemensam kung med Danmark. Medborgarna på Island valde dock i en folkomröstning i maj 1944 att avskaffa unionen med Danmark för att i stället införa republik. Valresultatet visade att över 95 procent av väljarna hade röstat för den republikanska konstitutionen. Den 17 juni 1944 utropade Island sig till en självständig republik.

Sedan införandet av republik, för alltså exakt 80 år sedan, har Island endast haft sex presidenter. Mandatperioden är visserligen bara fyra år, men det finns ingen begränsning av antalet gånger en president kan väljas om, som i till exempel Finland eller Frankrike. Den i Sverige mest kända isländska presidenten är med all sannolikhet Vigdís Finnbogadóttir, som innehade posten 1980–1996 och var världens första demokratiskt valda kvinnliga statschef.

Annons

Presidenten på Island har inte speciellt mycket makt. Han eller hon har huvudsakligen representerat sitt land som en kulturpersonlighet. Islands presidenter har haft varierande bakgrund. De har kommit från både högskolevärlden, teatern och politiken. Det har inte varit någon fördel att vara gammal politiker i isländska presidentval.

Den 1 juni i år hölls det senaste presidentvalet. Den sittande presidenten Guðni Jóhannesson hade efter två mandatperioder meddelat att han inte stod till förfogande för omval. Till ny president valde folket den partipolitiskt obundna affärskvinnan Halla Tómasdóttir, som besegrade den långvariga statsministern Katrín Jakobsdóttir. Halla Tómasdóttir tillträder som president den 1 augusti.

Vi i Republikanska föreningen ser Island som en inspirationskälla i vårt arbete för att införa republik även i Sverige. Det är enbart en tidsfråga innan monarkin kommer att avskaffas även i vårt land, och därmed blir det allt viktigare att kunna visa på konkreta alternativ. Vi är intresserade av hur andra demokratiska länder har utformat sina republikanska statsskick och Republiken Island ger oss kunskap och motivation.

Republikanska föreningens kongress har tagit beslut om att förorda att en svensk statschef ska utses av riksdagen och ha en i huvudsak representativ funktion, något som är i linje med den författningspolitiska traditionen i Sverige. Exakt hur den republikanska författningen ska utformas när monarkin har avskaffats är inget som vi i Republikanska föreningen kan avgöra. Besluten kommer att fattas på demokratisk väg. Vad vi vill göra är att bidra till en konstruktiv och framåtsyftande diskussion kring hur ett nytt statsskick kan se ut och hur det gamla fördemokratiska statsskicket kan avvecklas. För det är hög tid för väljare, politiker och partier att börja diskutera och ta ställning.

I väntan på en demokratisk reform i Sverige får vi glädjas åt att medborgarna på Island får utse sin statschef i allmänna, fria och demokratiska val. Det är dags att vi följer Island och gör Sverige till en demokrati i tiden, där alla offentliga uppdrag är öppna för alla medborgare. Gratulerar på 80-årsdagen, Republiken Island! Ert land är en förebild för Sverige i framtiden.

Niclas Malmberg, ordförande, och Jennie Nises, vice ordförande

Republikanska föreningen

Annons
Annons
Annons
Annons