1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Debatt

Ge oss besked: patienterna eller byråkratin?

Den avgörande frågan är om patienterna och vården skall drabbas av den föreslagna fördubblingen av besöksavgiften, eller om de saknade miljonerna hämtas från den hittills helt fredade administrationen?
Publicerad 3 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Opinion Västblekinge föreslog redan i våras i en skrivelse till regionen, att ett administrativt rationaliserings- och effektivitetsarbete omedelbart skall dras igång.
Opinion Västblekinge föreslog redan i våras i en skrivelse till regionen, att ett administrativt rationaliserings- och effektivitetsarbete omedelbart skall dras igång.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Några dagar efter det att Region Blekinges hälso- och sjukvårdsnämnd beslutat föreslå fullmäktige en fördubbling av patientavgifterna, träder dess ordförande och regionstyrelsens dito, Emma Stjernlöf respektive Lennarth Förberg, båda M, fram i pressen (BLT den 28 september) med allmänna fraser om vårdens förträfflighet hos oss i länet. Precis som den tidigare vänsterkoalitionen i landstinget anklagade dåvarande borgerliga regering för sakernas tillstånd, kritiserar de ovannämnda nu statsminister Stefan Löfvén och hans regering för att ha fördubblat vårdköerna.

Men inte ett ord om vad som skall göras i Blekinge för att få ekonomin under kontroll. Inte ett andetag i artikeln om den växande administrationen, som kostar skattebetalarna cirka 270 miljoner kronor årligen. Och vad de anser om att ett helt fotbollslag, 11 personer, har direktörstitel och direktörslöner! Detta har vi som bekant redovisat tidigare i spalterna.

Tyst är det också i de nya makthavarnas artikel om den utlovade närakuten i Karlshamn. Bättre tydligen då att nämna statsministern vid namn och dennes ansvar för sjukvården.

Men hjälper detta oss i regionen? Blekingarna vill ju veta hur regionen skall klara ekonomin, var besparingarna skall göras och om det, precis som tidigare, bara är i vården och i de vita rockarnas fögderi som nödvändiga åtstramningar skall göras.

Opinion Västblekinge föreslog redan i våras i en skrivelse till regionen, att ett administrativt rationaliserings- och effektivitetsarbete omedelbart skall dras igång. Målet bör vara att skära ned kostnaderna med en tredjedel av dagens, det vill säga med cirka 90 miljoner kronor. Men tystnaden från ansvariga politiker väcker känslan, att de hukar inför det uppenbarligen starka direktörskollektivet. Det känner vi också igen från den tidigare regimen i dåvarande landstinget.

Den avgörande frågan blir nu, om patienterna och vården skall drabbas av den föreslagna fördubblingen av besöksavgiften, eller om de saknade miljonerna hämtas från den hittills helt fredade administrationen?

Ge oss därför nu besked, hr regionordförande i stället för att skrämma med Stefan Löfven:

Patienterna och vården – eller den växande byråkratin?

Opinion Västblekinge

Benny Rolandsson Jämshög

Ing-Britt Gustavsson Olofström

Bengt Olof Dike Mörrum

Ulf Andersson Svängsta