Debatt

Fyrkantiga lådor inte värdigt Karlskrona

Tanja Rebel ,
Foto:Leif R Jansson/TT

Denna sommar har jag haft jag glädjen att besöka min gamla hemstad Karlskrona, en stad som alltid stått nära mitt hjärta. Glädjen dämpades dock lite när jag fick se den nya arkitektur som dykt upp.

Det var snart tio år sedan jag flyttade och då hade kampen mot det hiskeliga hotellblocket längs med Borgmästarefjärden förlorats, vilket har lett till en stor koloss som täpper till det vackra Fisktorget. Sedan dess har flera rektangulära block poppat upp lite varstans i staun, speciellt längs med kajkanterna.

I mina ögon begår man i och med detta ett stort misstag: I stället för att "bygga ut staden mot vattnet" - en fras som en gång i tiden upprepades som ett mantra - vore det mycket klokare att behålla de öppna vidderna längs med vattnet så att alla kan njuta av dem. Som det är nu täpps utsikten till mer och mer och de som går förbi får känna sig som om de går där på nåder, för att inte nämna cyklisterna som mer och mer blir förhindrade från att cykla längs med vatten och hav.

Min vädjan till Karlskrona kommun, då som nu, är att ta vara på det som gör Karlskrona speciellt, nämligen dess tillgång till vatten med fantastisk havsutsikt för alla - inte bara de som betalar för det - samt att bygga i samklang med det rika kulturarv man har. Fyrkantiga lådor är inte värdigt en världsarvsstad, man kan bättre än så. Och även om man insisterar på att ha "moderna kontraster" kan man i varje fall se till att skapa en arkitektur värd namnet, med naturliga - helst lokala - byggnadsmaterial i stället för glas och betong samt möjligtvis runda eller i varje fall assymetriska former.

    Som en av grundarna till Nätverket för hållbar stadsutveckling ber jag styrande och planerare att lyssna på våra ursprungliga förslag och skapa en utveckling värdig en världsarvsstad.

    Jag är väl medveten om att mina tankar kommer att bemötas med kritik. När jag bodde i Karlskrona fick jag höra att jag var en "inte i min bakgård"-nisse. När jag sedan flyttade hemifrån och skrev från utlandet fick jag höra att det inte var min sak då jag inte bor här längre. Dock är kvalitet kvalitet, oavsett var man bor eller när man lever, och det är kvalitet som jag efterlyser.