Debatt

Framtidshopp för mitt barnbarns skull

Solveig Samuelsen Klimatsvaret-CCL Sverige ,
Foto:Christine Olsson/TT

I dag har jag träffat och hållit i mitt barnbarn för första gången.

Lilla E, hon är ett halvt dygn gammal. Liten, men frisk och stark.

Solen lyser ute, när jag med lätta steg går nerför sjukhusbacken. Svenska flaggan vajar i den ljumma vinden.Tänker på hennes framtid, hur kommer vårt (förtärande) sätt att leva här och nu påverka? Hur kommer klimatet att förändra världen och Sverige?

Men mest är jag optimistisk. Läste i dag (DI på nätet) att Indien mer och mer går över till solkraft, i stället för kolkraftverk. Solel där är nu billigare än smutsig elektricitet. Kina jobbar på samma sak.

  Vi i Sverige har velat vara förebilder, vi kan fortfarande vara förebilder. Tillsammans med länder, företag och organisationer som fattat galoppen.

  Trumps utträde ur Parisavtalet måste vara ytterligare en varning, och göra det tydligt att vi kan och ska trappa upp våra insatser och åtgärder för klimatet.

  Var och en. Många tillsammans.

  En åtgärd är A&U, avgift och utdelning.

  Att på lite sikt stoppa alla utsläpp från fossila bränslen genom avgift på sådana utsläpp och utdelning av alla pengar som kommer in.

  Organisationen Klimatsvaret CCL Sverige har ett sådant förslag:

  – Gör koldioxidutsläpp från fossila bränslen allt dyrare utan att höja skattetrycket.

  – Inför en stadigt stigande koldioxidavgift där hela intäkten delas ut i lika delar till varje vuxen medborgare (alternativt halv del till varje barn också).

  Tror det gynnar oss alla, även dem som är helt nya här på jorden!