GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förstår ni, samstyret, överhuvud taget konsekvenserna av era nedskärningar?

Arbetarnas Bildningsförbund och Studieförbundet Vuxenskolan protesterar mot nedskärningarna på folkbildning som samstyret i Sölvesborg vill genomföra.
Publicerad 4 december 2018
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”En åtstramning av studieförbundens verksamhet drabbar kommunen ekonomiskt negativt, inte tvärtom som samstyret i Sölvesborg verkar tro.”
”En åtstramning av studieförbundens verksamhet drabbar kommunen ekonomiskt negativt, inte tvärtom som samstyret i Sölvesborg verkar tro.”
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Det är med oro vi läser om besparingar inför 2019 som samstyret - Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och SoL-partiet - har lagt fram i Sölvesborgs kommun. Inte i första hand för minskningen i bidrag till studieförbunden utan för den enorma okunskap man visar om den verksamhet vi bedriver och hur åtstramningen mångt mycket mer kommer drabba kommunen ekonomiskt negativt.

Sölvesborg är den kommun i Blekinge som redan i dag har klart lägst kommunbidrag till Studieförbunden på totalt ca 393 000 kronor.

Nu är det inte så enkelt att den här åtstramningen enbart handlar om en besparing på 100 000 kronor. Genom att sänka sina bidrag till studieförbunden säger man i praktiken även nej till statsbidrag på dryga 2 miljoner kronor. För varje satsad krona som en kommun anslår till studieförbundens lokala verksamhet skapar de själva i sin verksamhet intäkter för ytterligare 5 och 6 kronor. Medel som direkt används till verksamhet inom kommunen och inte minst gynnar lokala näringsidkare. Så en åtstramning av studieförbundens verksamhet drabbar kommunen ekonomiskt negativt, inte tvärtom som samstyret i Sölvesborg verkar tro.

Arbetarnas Bildningsförbund och Studieförbundet Vuxenskolan är i dag de enda studieförbunden som har lokaler och tjänstemän direkt kopplade till Sölvesborg. Redan i dag lägger vi ner mångt mycket mer i fasta kostnader än vi får i bidrag. Den stora frågan vi måste ställa oss är så klart varför vi skall vara kvar i en kommun som aktivt visar att man inte vill bidra till dessa lokala verksamheter samt att ge sina invånare möjlighet till folkbildning. Det blir svårt att förklara varför vi inte skall flytta vår verksamhet, lokaler och anställda till exempelvis Olofström där kommunbidraget är mer än det dubbla.

Det mest anmärkningsvärda i detta sammanhang handlar alltså egentligen inte om den ekonomiska åtstramning man gör för studieförbunden utan den okunskap om vår verksamhet som visar sig i uttalande i media. På frågan ”Hur kommer kommuninvånarna att märka skillnad i sin vardag” som BLT ställer i en intervju, så svarar Louise Erixon (SD) – ”Inte så jättemycket inledningsvis”.

Det bevisar att man inte förstår att vi i våra verksamheter möter tusentals sölvesborgare i olika aktiviteter där de tillsammans med andra får växa som individer och bilda sig inom olika områden. Vi har ett femtiotal föreningar direkt knutna till våra lokaler som direkt blir drabbade av dessa besparingar och i dag känner stor oro för vad som skall hända.

Vi hoppas verkligen att samstyret i Sölvesborg förstår konsekvensen av sitt handlande!

Jesper Rehn, ordförande Studieförbundet Vuxenskolan Blekinge

Patrik Hansson, ordförande Arbetarnas Bildningsförbund Blekinge

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.