Debatt

Fel att bolla arbetslösa både hit och dit

Sven ,
Foto:Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Hur kan myndigheter som arbetsförmedlingen bolla med människor hit och dit utan att ställas till svars för det?

En vän till mig har arbetat heltid under ett år, men då haft en bidragsanställning, som tydligen inte berättigat till en ny A-kasseperiod. Om AF nu vill hjälpa folk att klara sig själva, varför använder de sig då inte av något stöd som är A-kassegrundande? Är det enbart för att locka upp den arbetssökande för att få nosa lite på de "stora" pengarna ett år för att sedan göra en plattdykning neråt igen?

När de har slutat sin anställning blir de jagade med blåslampa om att de ska göra rätt för sig, annars kan de inte få aktivitetsstöd. De behandlas värre än brottslingar. Dessutom blir de skickade till jobbcoach där de ska sitta och göra personlighetstester, yrkestester och lära sig skriva CV. De som behöver det kan det vara bra för, men de som tragglat med det innan är det ju enbart överkurs för.

Att AF sedan kommer med en ny bidragsanställning, extratjänster, är ju bara pinsamt då det inte heller är A-kassegrundande. Om man blir anställd med det stödet inom till exempel kommun eller lansting borde man få skriftligt på att kommunen/landstinget anställer en när tiden för bidraget går ut, eller åker man ut på stjärten igen? Något är fel i landet. AF - gör om, gör rätt!