Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

En levande landsbygd, eller?

Hur ska familjer som bor på landet lösa transporterna med allmänna kommunikationsmedel? Hur ska man kunna leva på landsbygden utan en bil?
Publicerad 10 februari 2020
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi har fem kommuner i Blekinge som omgivna av en till två mil av landsbygdFoto: Fredrik Sandberg/TT

I artikeln ”Vind och sol kan göra Blekinge klimatneutralt” i BLT den 5 februari skriver man att personbilstrafiken är den stora boven i miljödramat. Trots arbetet för att få folk att cykla och åka kollektivt ökar bilanvändningen.

Vi har fem kommuner i Blekinge som omgivna av en till två mil av landsbygd. Många familjer har valt att flytta ut till landet med allt vad det innebär. Hur ska dessa familjer lösa transporterna med allmänna kommunikationsmedel? Dels ska de kanske pendla till jobbet, åka på olika sorts aktiviteter med barnen på kvällarna exempelvis fotbollsträning, handboll, gymnastik, dans och simning.

Annons

Kanske har man själv någon aktivitet som en kurs som är på kvällstid? Kanske är man politiskt intresserad eller engagerad? Har man flera barn så kommer bilen eller bilarna att gå i skytteltrafik.

Men vi vill ju ha en levande landsbygd också, eller hur? Vi som bor i detta lilla län Blekinge behöver nog använda personbilen även i fortsättningen.

Jag tycker visst att man ska tänka miljösmart och försöka tänka vad man kan ändra i sin livsföring. Men jag är glad att det inte blev någon vindkraftspark på Listerlandet. Det hade verkligen förstört Hanöbukten och så mycket el producerar väl ändå inte vindkraftverken? Bygg dem i så fall inne på land och satsa mer på solenergi.

Ska man tänka miljösmart kanske man ska försöka göra något åt alla de transporter som sker med lastbilar.

Försöka att skicka transporterna med järnväg i stället. När man färdas genom Blekinge går det många både svenska och utländska långtradare på våra vägar.

Christina Lindström

Annons
Annons
Annons
Annons