1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En fråga till alla nej-sägare i Karlshamn

Samuel Henningsson, VD för NetPort Science Park, svarar på Bengt-Olof Dikes debattartikel ”Spela inte poker på piren”.
Bästa nej-sägare, det är hög tid att berätta om er vision om framtiden och tillväxten, skriver Samuel Henningsson.
Foto: Bo Åkesson

NetPort Science Park har som organisation inget egensyfte i att etapp 5 byggs utan vår uppgift är att stimulera till utveckling och tillväxt hos företag och organisationer, det gör vi genom kompetensutveckling, nätverkande, nya projekt med mera.

När det ger effekt så expanderar företagen och behöver då mer plats, och science parken kompletteras med andra typer av företag som kan samverka med befintliga. Det är detta som NetPort Science Park insåg för en del år sedan och då initierade behovet av mer utveckling. Varför är detta viktigt?

Att en ort som Karlshamn växer som den gör beror på olika beslut och aktiviteter där allt från att kommunen frigör mark för expansion, till att privata företag och fastighetsägare expanderar. En stark framtidstro med hopp om utveckling och inte avveckling växer fram.

Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En mycket viktig och avgörande faktor är att BTH är verksamt i Karlshamn och att BBI (Blekinge Business Incubator) finns och verkar på NetPort Science Park. När vi startade 2001 var ett av huvudsyftena att möjliggöra fler företag inom kunskaps- och tjänstesektorn. Då fanns det 380 anställda i denna typ av företag, som säljer sina tjänster utanför kommunen, den 31 december 2019 fanns det strax över 1 500 anställda i dessa företag, alltså 1 120 fler anställda.

Organisationen NetPort Science Park är en organisation som i sin bolagsform har beteckningen SVB vilket betyder särskild vinstbegränsning. I praktiken innebär det att det finns ingen ägare som kan ta ut aktieutdelning ur bolaget vilket i sig är lite annorlunda för ett aktiebolag. Syftet är att vara en katalysator som stöder utveckling och främjar tillväxt i företagen som finns inom sfären.

NetPort Science Park skall balansera sitt resultat så nära noll som möjligt vilket vi lyckats med de flesta åren. Det ger per definition en låg soliditet. Att vi har skulder beror på att vi först får arbeta in tid i projekten, sedan redovisa och till sist får utbetalt, processen tar oftast uppemot 12 månader och då behöver vi en kredit och därav har vi en skuld.

Jag vet varför etapp 5 behöver byggas och min uppfattning är att detta är positivt för Karlshamn på både kort och lång sikt, annars hade vi aldrig varit pådrivande i frågan. Vår uppgift är att utveckla innehållet på NetPort Science Park med forskning- och utvecklingsprojekt, hjälpa till att kompetensutveckla våra medlemmar, skapa samverkan mellan kommunen, akademin och näringslivet.

En intressant fråga som jag vill ställa till nej-sägarna: vad tycker ni att Karlshamn skall göra för att kunna vara en framtidsstad? Det är mera konstruktivt om de som säger nej hela tiden även ger konstruktiva förslag på alternativ för utveckling. Bästa nej-sägare, det är hög tid att berätta om er vision om framtiden och tillväxten.

Samuel Henningsson

VD NetPort Science Park

Läs mer

Sport

TV-match: Asarum höll undan – tog säsongens första seger

Se matchen i repris: Vi direktsände division 2-mötet Räppe–Asarum

Ungdomsgäng

Polisen punktmarkerar kommunen efter oroligheter

All ledig tid används till att synas i centrum

Segling

Polsk brigg på besök i hamnen

Under sex dagar seglar en besättning på 50 personer från hemmahamnen och tillbaka

Brott

Brott: Kvinna som vägrade sluta dansa anmäls

Trots flera tillsägelser från ordningsvakten

Miljö

Karlshamnsbor trötta på lukten från AAK – ber kommunen om hjälp

Bostadsrättsföreningen lämnar in skrivelse

Sommar i P1

Ett innehållsrikt liv gör sig väl som sommarprat

Svante Lindqvist bjuder på nattsvart mörker och den ljusaste livsglädje.