Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Ekonomiskt hasardspel i Karlshamn

För några veckor sedan ställdes frågan: Vart tog de åtta miljonerna vägen? De som utbetalats för konsulttjänster i syfte att värva hyresgäster till det rekorddyra bygget på Östra Piren i Karlshamn. Nu har jag fått ett svar efter samtal med VD:n för Netport.
Publicerad 7 februari 2020
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det av Karlshamns kommuninvånare ägda fastighetsbolaget bygger alltså ett hus för 300 miljoner på antaganden, spekulationer och fromma förhoppningar, menar Anders Englesson.
Det av Karlshamns kommuninvånare ägda fastighetsbolaget bygger alltså ett hus för 300 miljoner på antaganden, spekulationer och fromma förhoppningar, menar Anders Englesson.Foto: Anders Törnqvist arkitektkontor

För åtta miljoner kronor har två anställda på Netport värvat 40 eventuella intressenter. Pengarna har bokförts som konsultarvoden. Det betyder att det kommunala fastighetsbolaget (KAFAB) har av Netport köpt tjänster, vars resultat knappast står i rimlig relation till kostnaden.

Netports VD är dessutom projektledare för fastighetsbolagets bygge vilket innebär att han sitter på två stolar och därmed på sätt och vis skickar fakturor till sig själv. Fakturorna gällande konsulterna försöktes dessutom smusslas undan genom att de inte redovisades korrekt. Är KAFAB verkligen nöjd med detta och vad säger kommunstyrelsen som har den lagstadgade plikten att hålla uppsikt över bolaget?

Annons

Resultatet av ”konsulternas” arbete betyder också att om projektet verkligen blir av så kommer det dyraste huset i kommunens historia att byggas på ren spekulation. Skulle de fåtal intressenter som kostat kommuninvånarnas fastighetsbolag åtta miljoner verkligen bli hyresgäster så kommer de 700 uthyrda arbetsplatser som krävs för att bygget inte ska bli ett ekonomiskt fiasko, ändå framstå som en utopi.

”När bygget väl kommer igång med byggkranar och skyltar så kommer intressenter att strömma till”, säger VD:n.

På andra sidan Mieåns utlopp ligger Sojan (eller AAK som en del säger). Det är det största privata företaget i kommunen med omsättning på 7,5 miljarder och 450 anställda. VD:n för Netport menar på fullt allvar att det åttamiljoners-konsulterna misslyckats med ska byggkranar och skyltar fixa! Det vill säga locka betydligt fler att jobba på Östra Piren än vad som är fallet på storföretaget Sojan.

”Ja”, säger VD:n ”om tretton år kommer det att jobba 700 i det nya bygget.”

Det av Karlshamns kommuninvånare ägda fastighetsbolaget bygger alltså ett hus för 300 miljoner på antaganden, spekulationer och fromma förhoppningar. Någon annan slutsats kan inte dras.

När det hitintills dyraste bygget i kommunen – Stenbackanavet- byggdes för 200 miljoner, visste alla att huset skulle bli fullt och fylla sin funktion. Trots det blev det stora politiska motsättningar och sprickor i partier inför det bygget eftersom det var så dyrt. Det nu aktuella bygget på piren verkar dock vara ställt utom all partipolitisk diskussion. Man kan undra varför.

Bygget är nämligen kontroversiellt inte enbart för det ekonomiska hasardspelet. Det finns ytterligare frågetecken. Ett är att piren klassas som ett område med risk för översvämning på grund av stigande havsnivåer, vilket betyder att det inte bör byggas på området över huvud taget.

Om detta säger VD:n för Netport science park: ”översvämningar är inget problem, man sätter bara upp en barriär i Öresund.”

Man tar sig för pannan (igen).

Anders Englesson

Annons
Annons
Annons
Annons