1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Detta hjälper inte ett krisande Ronneby!”

Svar till Omid Hassib (V) insändare ”En påminnelse...” (BLT den 8 november).
”Ödmjuk anpassning till det samhälle som erbjuder skydd borde vara en självklarhet, men tyvärr uppfattar många att det är samhället som håller på att anpassa sig efter de skyddssökande”, skriver signaturen Oförstående.
Foto: Ann-Marie Andersson

“Vi invandrare är här för att vi har flytt och är i behov av skydd.” Påståendet är korrekt för vissa invandrare men oerhört provocerande för andra.

De flyktingar som kommit till Sverige och sökt asyl på grund av skyddsbehov och beviljats uppehållstillstånd har getts möjlighet till en ny start av sina liv med de förutsättningar som det svenska samhället erbjuder. Beviljat uppehållstillstånd är en bedömning som görs av berörda svenska myndigheter och får aldrig betraktas som en självklarhet. Att drömma om ett liv i frihet och utan hot är en rättighet.

Att få ett liv i frihet och utan hot förutsätter egen ansträngning och är ingen annans skyldighet. Ödmjuk anpassning till det samhälle som erbjuder skydd borde vara en självklarhet, men tyvärr uppfattar många att det är samhället som håller på att anpassa sig efter de skyddssökande. Samhällets tjänster är aldrig gratis. De betalas av skattebetalarna och fördelas efter behov. Ingen skall värderas i lönsamhetstermer, men vi kanske måste tillåta oss att fundera över kostnader, eftersom skattepengarna måste räcka till alla samhällsutgifter.

Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Frihet och demokrati får aldrig vara självklart för någon. Frihet och demokrati förvärvas genom ansträngningar som innehåller skyldigheter. När detta är uppfyllt kan vi börja tala om rättigheter.

Det inledande påståendet är givetvis oerhört provocerande för alla de invandrare som kommit till Sverige av andra skäl än som flyktingar. Vi har många som rekryterats till svenska företag som arbetskraftsinvandring, vi har många som valt Sverige för studier och efter studierna valt att stanna i Sverige och så vidare. De är alla invandrare!

Inlägget som jag refererar till är tyvärr totalt onyanserat och syftar endast till att ställa grupper mot varandra genom en osaklig redogörelse. Detta hjälper inte ett krisande Ronneby!

Oförstående

Läs mer

Familj

Andrea Lysebring och Tobias Andersson

Andrea Lysebring och Tobias Andersson i Ronneby fick den 8 juli en dotter, Annabelle, som vägde 4022 g och var 51 cm.

Sport

Fler startgrupper i populära swimruntävlingen

”Kan ha plattan i mattan”

Ledare

Civilsamhället är en pelare

Frivilligorganisationerna ska inte tas för givna.

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Sport

Karlskrona HK:s lagbygge 2020/2021

Så byggs Karlskronas trupp till nästa säsong

Näringsliv

Klart: Han blir ny regionchef för Svenskt näringsliv i Blekinge

”Ser verkligen fram emot att träffa och lyssna på företagare”