Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Det lönade sig att driva politik för att rädda sillen

Det är välkommet att nu äntligen se en regering värdera Blekinges och andra läns fiskare.
Blekinge • Publicerad 14 juni 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpolitiker från både Stockholm och Blekinge har stångat sig blodiga för att inget har gjorts tidigare för att rädda sillen.
Centerpolitiker från både Stockholm och Blekinge har stångat sig blodiga för att inget har gjorts tidigare för att rädda sillen.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Centerpartiet har sedan en lång tid tillbaka drivit på om hur viktigt det kustnära fisket är. Att trålgränsen nu flyttas ut är verkligen på tiden. Sillfisket och sillens lekplatser ser nu ut att äntligen få ett skydd.

Tidigare gick det bra att tråla fyra nautiska mil från kusten. Centerpolitiker från både Stockholm och Blekinge har tidigare stångat sig blodiga av den anledning att inget gjorts tidigare. Spaltmeter har skrivits för att skydda sillen och dess fortbestånd.

Annons

Forskare slog fast att sillfisket måste minska. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) blev tvungen att agera trots att trålare från Västkusten tvingas längre ut i havet för att fiska. Möjligen hade han flera partikamrater bland trålfiskarna från Västkusten och det var kanske därför Tidöregeringen dröjde med förslaget. Sedan ska det även förankras i EU, allt har sin tid.

”Spaltmeter har skrivits för att skydda sillen och dess fortbestånd.”
Ulf Svensson

Det är välkommet att nu äntligen se en regering värdera Blekinges och andra läns fiskare och slå vakt om det kustnära fisket. Det lönade sig till sist att bedriva en tydlig oppositionspolitik från Centerpartiet bland annat för att rädda sillen!

Ulf Svensson, Centerpartiet Sölvesborg

Annons
Annons
Annons
Annons