Debatt

Det är dags att agera mot jämställdhetsproblemen nu

Debatt Artikeln publicerades

 

”KDU anser det inte vara värdigt ett land som Sverige att flickor går otrygga om kvällarna,” skriver Albert Nordström, Adam Jansson och Evin Badrniya, KDU.
Foto: Heiko
”KDU anser det inte vara värdigt ett land som Sverige att flickor går otrygga om kvällarna,” skriver Albert Nordström, Adam Jansson och Evin Badrniya, KDU.

I Karlskrona läggs 40 procent av våldtäktsfallen ned utan att den misstänkte ens har förhörts. Men att S-kvinnor kritiserar Busch Thor för att hon tar upp problematiken kring tryggheten på gator och torg, visar att det saknas en vilja att ta tag i de här problemen.

Nyligen kom Uppdrag Gransknings kartläggning om problemet med våldtäktsfall som läggs ned utan förhör, även när det finns en utpekad gärningsman. En stad som nämns är Karlskrona, där 40 procent av våldtäktsfallen läggs ned utan att den misstänkte ens har förhörts. Det gör vår stad till ett skräckexempel för resten av landet. Det är något som KDU aldrig kan acceptera.

I förra veckan publicerades en debattartikel av Ebba Busch Thor i Aftonbladet gällande behovet av att synliggöra just de frågor som Uppdrag Granskning gör i sitt program. Hon skrev bland annat att vi inte längre kan spendera skattemedel på slösaktiga åtgärder som t ex menskonst i Stockholms tunnelbana. När hon lyfte faktumet att fyra av fem unga flickor i Uppsala känner sig rädda att gå ut i sin egen stad, slog ungdomsjouren tillbaka mot Busch Thor och påstod i sin tur att det hon presenterade inte stämde. Senare har uppsalabon Busch Thor fått rätt av både journalister och poliser, varför Uppsalas ungdomsjours angrepp sannerligen ter sig verklighetsfrånvända.

Att den efterliggande debatten överhuvudtaget uppstod visar på en oförmåga att se de verkliga problemen. Det går att diskutera hur länge som helst kring åtgärder för bristen på jämställdhet. Vissa menar att fler poliser är en populistisk idé och att det endast är populistiska och nationalistiska partier som strävar efter detta. Tvärtom anser KDU det inte vara värdigt ett land som Sverige att flickor går otrygga om kvällarna. Det är heller inte värdigt Sverige att en ung kvinna som blivit våldtagen inte får sitt fall utrett.

Faktumet att 40 procent av våldtäktsfallen läggs ned utan att den utpekade förhörs kvarstår. I dagens Sverige ser vi samtidigt hur menskonst, dyra myndigheter och märkliga byggen får företräde framför viktiga jämställdhetspolitiska åtgärder. Bara i Karlskrona har kommunen planer på att bygga ett kulturhus för ca 220 miljoner kronor. Det är en prioritering som inte bottnar i verklighetens problem.

Den 7 mars kunde vi se KDU:s Nike Örbrink debattera jämställdhet med Gudrun Schyman i SVT. Schyman nämnde då att epitetet feminist förpliktigar. Då är det ju särskilt märkligt att personer som benämner sig som feminister vänder bort blicken inför de problem både Ebba Busch Thor och Uppdrag Granskning påvisar. Bara faktumet att S-kvinnor går ut och kritiserar Busch Thor för att hon tar upp problematiken kring tryggheten på gator och torg i Uppsala, visar att det inte finns en vilja att ta tag i de verkliga bekymmer som faktiskt hotar vårt samhälles gemensamma framgångar inom jämställdheten.

De verkliga jämställdhetsproblemen vandrar omkring på våra gator. Det är dags att agera nu.

Albert Nordström, KDU Karlskrona

Adam Jansson, KDU:s förbundsstyrelse

Evin Badrniya, KDU:s rättspolitiska talesperson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.