Debatt

Cykla med livet som insats

Debatt Artikeln publicerades
Varför finns inte öarna med i de planer som görs för cyklister?
Varför finns inte öarna med i de planer som görs för cyklister?

Människoliv ute på öarna ska värdesättas på samma sätt som människoliv inne i Karlskrona!

Att cykla den vackra vägen från rondellen ut till Hasslö, är en tur med livet som insats. Att cykla på den väg, som på grund av bredd och kvalitet är begränsad till 70 respektive 80 kilometer i timmen för motorfordon, är förenat med enorma risker. Ingen skugga må falla över bilister, utan den bör falla över de byråkrater, som i sin visdom ansåg att det blev för dyrt med en cykelväg ut. Plötsligt blev det så att byråkrater prissätter människoliv.

Vem av dem kommer att stå upp efter första allvarliga olyckan och säga att beslutet var helt rätt? Säger de då att vi inte har råd med en cykelväg. Vi måste ju ha pengar kvar till eventuella politiska infall. Öbor som bara vill ha och vill ha. Ni kan väl i stället glädjas åt att världsarvet och Marinmuseet finns och att kommunen lägger stora pengar på våra gågator i centrum.

Som skattebetalare på Karlskronas öar ska du inte inbilla dig att ditt liv är lika mycket värt eller att du blir lika sedd som invånarna i centralorten. Vi får belysning för cyklister och gående vid utfarten mot Skärva. Ja visst, toppen. Men varför finns inte öarna med i de planer som görs för cyklister?

Och varför har inte Hasslö fullgod gatubelysning överallt? Det är troligen mindre viktigt. Bor alla byråkrater i Karlskrona? Eller vet de inte om vilken cykeltrafik det är mot öarna sommartid? Vet de om hur många centimeter som skiljer en cyklist som råkar möta en bil och cyklisten samtidigt blir omkörd av en annan bil? Vet de om vad som händer med cyklisten vid minsta fel? Ska bilisten bära hela skulden då? Eller tar kommunen på sig hela ansvaret? Du ha nämligen inte sikt runt kurvorna, vilket kan försvåra att hinna bromsa i tid.

Jag anser att människoliv ute på öarna ska värdesättas på samma sätt som människoliv inne i Karlskrona. Därför kräver jag som skattebetalare att man tar en runda till med cykelvägarna ut till Hasslö och Sturkö. Och den här gången vill jag veta hur mycket kommunen ska betala. Och jag vill gärna även ha en åsikt om huruvida våra liv, som bor ute på öarna är lika mycket värda?

Björn Lundin, Hasslö

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.