1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Coronakrisen avslöjar synen på äldre

Coronaviruset har tydligt avslöjat de äldres status i dagens svenska samhälle. Nedvärderingen har skett successivt utan att de partier som borde slagit larm observerat hur illa det är förrän vi ser vad som händer nu. s
Det var först när allt fler äldre på äldreboenden dog som någon reagerade. Det visar tydligt hur lågt de äldre värderas i dagens samhälle, skriver Judith Skörsemo.
Foto: Gorm, Kallestad

Det har funnits partier i kommuner som försökt stoppa utförsäljningen av de äldres vårdbehov men med stöd av Sverigedemokraterna har den så kallade lagen om valfrihet kunnat genomföras i kommun efter kommun. Företagens vinstbehov har prioriterats för de äldres behov av trygghet och en bra vård.

Att som äldre med vårdbehov tvingas gå ut på marknaden och köpa sina vårdbehov skapar enorm otrygghet och ett lätt offer för oseriösa företag. Många blir också utan vård eller får en mycket dålig vård med minimalt med personal som kan sakna utbildning. Men även kommunens vård har försämrats. Nästan alla kommuner har sparat in på äldrevården till förmån för andra intressen. De har även infört ett tidtagningssystem som kollar att de anställda att de inte gör något extra utan hinner med alla vårdtagare de har på sitt schema. Omänskligt och stressande både för vårdtagaren och den anställde som inte har förtroende att kunna utföra ett bra arbete.

När Folkhälsomyndigheten varnade för coronavirusets spridning framhöll de att det var de äldre som var den mest hotade gruppen. Det upprepades dag efter dag av politiker och Folkhälsomyndigheten – men ingen tog ansvar för de äldre. De som inte var vårdberoende uppmanades att stanna hemma utan besök av någon så att de inte blev smittade och belastade sjukvården. De som behövde hjälp och vård i hemmet fick besök av personal som vanligt. Det inrättades olika krisgrupper men ingen för den mest utsatta gruppen.

Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Personalen inom hemtjänsten och på äldreboenden slog larm om risk för smittospridning och brist på skyddsutrustning men det fanns inte resurser till det fick de till svar av en del vårdansvariga. Det var först när allt fler äldre på äldreboenden dog som någon reagerade. Det visar tydligt hur lågt de äldre värderas i dagens samhälle. Synen på äldre har svängt enormt de senaste årtiondena i takt med utförsäljning och marknadsanpassning. Den som inte är arbetsför och kan bidraga till företagens vinster är inte längre något värd.

Judith Skörsemo

BräkneHoby

Läs mer

Brott

Brott: Förälder attackerade polis – stoppades med pepparsprej

Situation med mopedåkande ungdomar eskalerade

Ledare

Ingen kan skryta om invandringspolitiken

Regeringen har ingen linje i invandringsfrågan. Eller jo, den har två. Minst. Men de andra partierna har inte mycket att skryta över heller.

Lokalkorrarna

Kort om Marcus Bernhardsson

Möt en av tidningens korrar

Missbruk

Anhöriga: ”Levt i konstant oro och skräck”

Anhöriga beskriver hur det är att leva med en missbrukare

BESKEDET

TV-serie inspelad i Blekinge nominerat till Kristallen: ”Overkligt”

Kan bli årets tv-drama.

Utryckning

Halmpress brann - eld spred sig till halmbalar

SOS larmades 14.03