Debatt

Billigt att bo på ”himmet” i Ronneby

Debatt ,
En äldre på ”himmet” i Ronneby får 43 800 kronor över till privat bruk, när boende, mat och omsorgsavgifter är betalda. I Karlskrona är beloppet 33 500 kronor, skriver Sune Håkansson (Ronnebypartiet).
Foto: Fredrik Sandberg/TT
En äldre på ”himmet” i Ronneby får 43 800 kronor över till privat bruk, när boende, mat och omsorgsavgifter är betalda. I Karlskrona är beloppet 33 500 kronor, skriver Sune Håkansson (Ronnebypartiet).

Det finns statliga regler för hur mycket kommunerna får ta från sina äldre, när dessa bor på vård- och omsorgsboende. Reglerna talar om vilka maxbelopp som gäller. Det finns inga regler för hur lite, som kommunen får ta. Min tolkning är att det oftast är ”hävd” och inte så mycket ”politik”, som bestämmer besluten.

Här görs en jämförelse mellan Karlskrona och Ronneby. Jämförelsen gäller en ensamstående pensionär, som bor på ett särskilt boende. Den enda inkomsten är garantipensionen på 103 100 kronor under år 2020. Någon förmögenhet finns inte. Kommunens utdebitering antas vara 35 procent av den beskattningsbara inkomsten. Hyran antas vara 4000 kronor per månad. De härav följande ”avrundningsfelen” saknar betydelse.

En äldre på ”himmet” i Ronneby får 43 800 kronor över till privat bruk, när boende, mat och omsorgsavgifter är betalda. I Karlskrona är beloppet 33 500 kronor. Skillnaden är ”fantastiska” 10 300 kronor till Ronnebys fördel. Skillnaden är mer än 30 procent, mer än tre månadsinkomster! Då har sålunda antagits att pensionen är lika, skatten är nästan lika, bostadstillägget är lika. Hyran antas vara lika. Karlskrona tar 4 900 kronor mer för maten, men det påverkar egentligen inte resultatet, ty om Karlskrona sänkte matpriserna, skulle omsorgsavgiften höjas exakt lika mycket.

Den viktigaste förklaringen är att man i Ronneby kommun har sitt egna sätt att räkna fram avgiften. Konstruktör var Bo Johansson (S), under många år ordförande i äldrenämnden.

Exemplet visar att det ofta är lättare att vara gentil när man är i opposition. När S styrde i Ronneby, var avgifterna marginellt lägre än i Karlskrona. I Karlskrona styr S, men man förespråkar alls inte de avgifter, som S förespråkar i Ronneby.

Med ”karlskronaavgifter” skulle Ronneby få in kringsvid 2 miljoner kronor mer per år, som exempelvis skulle kunna ha använts till mer personal inom äldreomsorgen.

Det värsta, som kan hända Ronneby, är att de låga avgifterna drar till sig pensionärer från Karlskrona. Varje pensionär från Karlskrona, som flyttar till ”himmet” i Ronneby, kostar Ronneby kommun minst 300 000 kronor per år, när hänsyn har tagits till skatter och statsbidrag.

Sune Håkansson

Ronnebypartiet

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.