1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Behöver vi verkligen bli fler i Karlshamn?

Gör om och gör rätt Karlshamns kommun, visionen om att öka antalet invånare till 50000 måste byggas om från grunden.
Det finns inga nationalekonomiska teorier som stöder att mängden människor i ett samhälle skulle vara avgörande för tillväxt och ekonomiskt välstånd, skriver signaturen Drakenbäck.
Foto: Patric Söderström

Karlshamn har nu antagit en ny vision som skall engagera hela den kommunala sektorn och övriga aktörer i samhället, man vill att Karlshamn skall växa med 17 000 människor.

Detta skall då lösa tillväxtproblemen i kommunen menar man. Input har man fått genom de samtal Karlshamns Näringsliv har haft med olika näringsidkare. Att glassförsäljare, frisörer och pizzabagare vill ha mer människor till staden är väl ganska förståeligt. Men detta löser inte kommunens grundläggande tillväxtproblem och ekonomi.

Det finns inga nationalekonomiska teorier som stöder att mängden människor i ett samhälle skulle vara avgörande för tillväxt och ekonomiskt välstånd. Man uttrycker också att ett ökat bostadsbyggande skulle driva tillväxt. Nej det är inte hellre helt korrekt, det förutsätter det finns arbete till de som flyttar in, i annat fall blir resultatet det motsatta. Viktigt för nyinflyttade är framförallt att dessa är anställningsbara och inte bidragsberoende. Tillväxt är ju bara ett annat ord för fler människor i arbete.

Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Karlshamn har i dag ett antal saker som måste lösas innan någon större tillväxt kan ske. Arbetslösheten är runt 10 procent, och 17 procent är bidragsförsörjda, skattesatsen är 33.80 mot medel Sverige som är 32.19. Det blir svårt att rekrytera unga hemvändare från Stockholm med deras skattesats på 29.82. Karlshamn har i dag inte skatteintäkter som täcker utgifterna. I företagsklimatsrankningen hamnar Karlshamn på 275 plats av 290 kommuner i Sverige. Nyföretagandet ligger också under medel i Sverige liksom andelen företagare av befolkningen.

Karlshamn behöver alltså skapa fler företag och jobb innan tillväxten kan öka, arbetslösa och många av arbetsföra bidragstagare måste komma i arbete. Sen måste kommunalskatten kylas av och komma i harmoni med övriga Sverige. I annat fall kan vi istället förvänta oss en utflyttning.

Näringslivsenheten måste ägna sig åt att skapa möjligheter för att få hit företag och entreprenörer från övriga Sverige. Det krävs mer aktivt och målmedvetet sökande utanför Karlshamn. Ta bort meningslösa lokala fikamöten och ändlösa diskussioner med snuttekommentarer och gilla-reaktioner på Facebook, patetiskt, introvert och totalt meningslöst. Ibland försöker man göra sken av att det händer saker, men oftast blir det ett illusionsnummer i den högre skolan.

Ett bra exempel på verkliga tillväxtprojekt är Blekinge Uppfinnarverkstad i Svängstas idé om att använda den fantastiska Haldafabriken som innovationsarena och växthus för nya företag. Där finns plats för ett par tusen människor. Det finns säkert fler befintliga resurser och kostnadseffektiva idéer som snabbt kan sättas i verket. Det behövs nya spännande långsiktigt hållbara jobb i Karlshamn.

Drakenbäck

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Sport

TV-match: Asarum höll undan – tog säsongens första seger

Se matchen i repris: Vi direktsände division 2-mötet Räppe–Asarum

Ungdomsgäng

Polisen punktmarkerar kommunen efter oroligheter

All ledig tid används till att synas i centrum

Segling

Polsk brigg på besök i hamnen

Under sex dagar seglar en besättning på 50 personer från hemmahamnen och tillbaka

Brott

Brott: Kvinna som vägrade sluta dansa anmäls

Trots flera tillsägelser från ordningsvakten

Miljö

Karlshamnsbor trötta på lukten från AAK – ber kommunen om hjälp

Bostadsrättsföreningen lämnar in skrivelse