1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Återställ servicenivån i västra Blekinge

I dag sammanträder hälso- och sjukvårdsnämnden. Närakuten är nu åter på dagordningen för beslut. Ett vallöfte som Alliansen gett Blekingeborna.
För oss handlar det om en vilja att förbättra vården i västra Blekinge och hur vi på bäst sätt kan erbjuda en mer tillgänglig vård.
Foto: Lena Ehring

Innan sommaren förlängde Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet beslutet om Närakuten genom en återremiss. I dag förväntar vi oss att oppositionen deltar och att beslut kan fattas i enlighet med regionfullmäktiges beslut som togs redan i november 2018. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att leverera ett underlag för öppnandet av en Närakut i Karlshamn. I ett första steg föreslås Närakuten vara öppen mellan klockan 08.00 – 21.00 för att om ett år utvärdera behovet om öppettid även under natten, vilket har varit Alliansens ambition från början.

Vi märker att Närakuten är efterfrågad av västra Blekinge och vi får ständigt frågor från både Blekingebor och anställda på Blekingesjukhuset i Karlshamn om när den öppnar. För oss är det viktigt med tillgång till vård i Karlshamn för att Blekingeborna i väst inte ska behöva åka till traumaakuten i Karlskrona. Du ska kunna vända dig till Närakuten om du har akuta primärvårdsfall som inte kan vänta till nästa dag men som inte behöver traumaakutens resurser. Då ökar både tillgängligheten, kvaliteten och tryggheten i hela Blekinge.

Närakuten är ett samverkanscenter med direktvägar till de insatser som kan vara nödvändiga för den som blir sjuk. Av någon anledning har namnet blivit det viktigaste för oppositionen. För Alliansen är inte namnet det viktiga utan innehållet. För oss handlar det om en vilja att förbättra vården i västra Blekinge och hur vi på bäst sätt kan erbjuda en mer tillgänglig vård. Vi har en ambition att återställa servicenivån i väst till en rimlig nivå. Alliansen håller vad vi lovar och har nu i ett år försökt tillmötesgå oppositionen.

Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet behöver i dag bestämma sig om de vill behålla en nedrustad sjukvård i västra Blekinge eller om de vill återställa tillgängligheten. Alliansen hoppas att hela nämnden ser till Blekingebornas bästa och där med fattar beslut om underlaget för ett öppnande av Närakuten i Karlshamn.

Alliansen i hälso- och sjukvårdsnämnden

Emma Stjernlöf (M)


Erik Lindborg (KD)


Karin Nordvall (C)


Rosmarie Strömblad (L)

Läs mer

Karlskrona

Klart: Ny chef för förvaltningen utsedd

Tillträder tjänsten i höst

Coronavirus

Region Blekinge: Nya covid 19-siffror för länet

Statistiken uppdaterad

Vård

Corona satte fart på digitala revolutionen

Vårdcentral erbjuder digital vård 18 timmar om dygnet

Sport

FKK faller allt djupare ner i träsket

... detta var lagets fjärde raka förlust

Östra piren

Beslut om Piren måste tas om

BLT:s avslöjande om överklagandet tvingar fram ny process

Näringsliv

Hon öppnar sin första restaurang

”En dröm som blivit sann”