Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Återinför arvsskatten – men ännu hellre fastighetsskatten

Arvsskatten tjänade oss under 120 år. Men vill vi värna moral och ekonomi, så finns det mer att vinna på att återinföra fastighetsskatten och lägga grund för bättre bostadspolitik.
Publicerad 13 februari 2020
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I de fall en arvsskatt skulle äventyra ett familjeföretags fortlevnad torde övergångsregler kunna gälla, som säkerställer fortsatt verksamhet.
I de fall en arvsskatt skulle äventyra ett familjeföretags fortlevnad torde övergångsregler kunna gälla, som säkerställer fortsatt verksamhet.Foto: Henrik Montgomery/TT

Arvsskatten kommer inte att återinföras under överskådlig tid, men arvtagarna har oftast förståelse för den, såväl för egen del som inför kommande generationsskiften. Och det går alltid att lita på ungdomen. De har ett genuint rättspatos, ännu oförfalskat av girighetens insteg i vuxenvärlden. Så kanske det är ungdomen som kommer att se till att de liberala idéerna även framdeles åtnjuter riksdagsstatus. De liberala ungdomsförbunden i Skåne och Stockholm argumenterar - med flera liberaler ska sägas - för återinförande av arvsskatten. På länets borgerliga ledarsida läser vi uppfattningen att dessa ungdomar hamnat i "konfiskeringsträsket", och att arvsskatten är "skadlig både för moralen och för ekonomin".

Arvsskatten tjänade oss under 120 år. Den avskaffades 2004 efter att M hade varit först ut med idén. Arvsskatten finns i de flesta OECD-länder. I Sverige utgjorde den efter grundavdrag oftast mellan 10 - 30 procent beroende av arvets storlek. De flesta torde tycka att det är en rimlig procentsats för erhållet kapital, som man inte själv har förtjänat. I de fall en arvsskatt skulle äventyra ett familjeföretags fortlevnad torde övergångsregler kunna gälla, som säkerställer fortsatt verksamhet. Förutom att vara ett verktyg för omfördelning och välfärd var arvsskatten också en inkomstkälla, som kunde bidra till att sänka andra skatter och till att det kunde löna sig bättre att arbeta.

Annons

I relation till statsbudgeten handlar dock inte arvsskatten om någon stor summa. Så om de liberala idéerna vill värna moral och ekonomi, så finns det mer att vinna på att återinföra fastighetsskatten och lägga grund för bättre bostadspolitik. En politik för att minska utanförskap och segregation på bomarknaden. En politik för att sänka byggnads- och boendekostnader, och en politik för att begränsa den enskildes kapitalintäkter på ej utfört arbete. En politik som främjar integration och öppnar möjligheter för ungdomar att lättare få tillgång till en första bostad. Liberalt eller ej, vi kan lita på att ungdomarna emotser den utvecklingen.

Inge Johansson

Kallinge

Annons
Annons
Annons
Annons