1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

"Arbetarkommunen gör anspråk på att överpröva beslut i fullmäktige”

Några kvinnor i arbetarkommunen i Olofström skriver att nu för det vara nog med förtal från Sara Rudolfsson (BLT den 25 juli). Det är en tråkig utgångspunkt.
Foto: BO AKESSON

Jag uppfattar Rudolfssons inlägg som ett förslag till analys av den uppkomna situationen. Alla måste inte dela den analysen och då får man presentera något eget. Här saknar jag en konstruktiv diskussion från arbetarkommunens ledning. Hittills har man upprepat ganska grova anklagelser som jag uppfattar som grundlösa. I vart fall utgör dessa inte hela sanningen.

En fråga har inte belysts och som jag uppfattar som central är att arbetarkommunen gör anspråk på att överpröva beslut i fullmäktige, nämnder och styrelser. Jag har själv upplevt hur nämndordföranden kommer tillbaka med direktiv i enskilda frågor. Jag tänker mig kommunalpolitik som i någon mån pragmatisk där större hänsyn kan tas till olika partier för att fatta beslut som omfattar så många kommun­invånare som möjligt. Det är ju också i den verkligheten ett kommunalråd lever i inte minst när S inte har egen majoritet i fullmäktige och nämnder.

Som partiets högsta instans i kommunen lägger arbetarkommunen fast inriktningen av politiken för att forma ett bra samhälle, man fastställer nomineringar till val till fullmäktige, och efter valet nomineringar till nämnder och styrelser. Kommunalrådet, som är utsett av fullmäktige, har att svarar inför kommunstyrelsen och fullmäktige. I ljuset av detta har jag svårt att förstå att arbetarkommunen kan ställa sig över detta. Det framstår inte som demokratiskt och praktiskt sett kan det bara fungera med egen majoritet. Det här kan ge upphov till starka spänningar mellan partiets styrelse och ett kommunalråd som ska avväga många intressen hos samarbetspartier och andra intressenter både i och utanför den egna kommunen.

Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Och visst vore det bra om arbetarkommunens styrelseledamöter förde en idédebatt i stället för att peka finger.

Hans Jonsson, ordinarie ledamot (S) i utbildningsnämnden i Olofström

Läs mer

Brott

Pizzeriaägare misstänks för brott

Kan behöva betala avgift på tiotusentals kronor

Sport

OIK värvar från Halmstad

Forward in i truppen – med rötter från Olofström

Bostad

Bostad: Priserna i Blekinge stiger mest i landet

”Sommarens bostadsmarknad blir mer aktiv än vanligt”

Karlshamn

Trafik: Olycka – mindre fordon kört omkull

En person fört med ambulans till sjukhuset

Färgglada bänkar

Bänkade: Här välkomnas turisterna med glada tillrop

Färgglada bänkar och hjärtan en del av sommarsatsningen

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje