Debatt

Är det rimligt att skattebetalarna står för era matlagningskurser?

Debatt Artikeln publicerades
”Någonstans måste rimligheten i att skattebetalarna finansierar andra vuxna människors matlagningskurser, körsång och porslinsmålning kunna ifrågasättas,” skriver Peter Thyrén (SD).
Foto: Janerik Henriksson/TT
”Någonstans måste rimligheten i att skattebetalarna finansierar andra vuxna människors matlagningskurser, körsång och porslinsmålning kunna ifrågasättas,” skriver Peter Thyrén (SD).

Peter Thyrén (SD) svarar på debattartikeln från Arbetarnas Bildningsförbund och Studieförbundet Vuxenskolan (BLT den 4 december).

ABF bildades år 1912 bland annat på initiativ av Socialdemokraterna där tanken var att utveckla den bildningsverksamhet som redan pågick inom arbetarrörelsen.

I dag, mer än hundra år senare, råder andra förutsättningar och samhällsutmaningar än vad som då gjorde och därför är det heller inte mer än rimligt att både studieförbunden och politiken anpassar sig efter detta. Det är enligt oss nu på tiden att förbund som exempelvis ABF rannsakar sin egen verksamhet och även nyttjar sitt eget kapital (som 2016-12-31 låg på över 140 miljoner kronor.)

Även Studieförbundet vuxenskolan (SV) skriver i sin egen strategiska plan att ”det relativa beroendet av statsanslag och andra offentliga anslag måste minska.” Som exempel på alternativ tas ökade deltagarintäkter ökad projektfinansiering och en strategi för affärsutveckling. Dessa förslag på finansieringslösningar är helt i linje med våra uppfattningar och jag vill därmed uppmuntra de lokala representanterna att i högre grad lyssna på sitt eget förbund och att föregå med gott exempel.

Någonstans måste rimligheten i att skattebetalarna finansierar andra vuxna människors matlagningskurser, körsång och porslinsmålning kunna ifrågasättas och i detta kan det vara på tiden att studieförbunden ser över sin verksamhet och hur den ska finansieras långsiktigt.

Påpekas bör att vår generella syn är att vuxenkultur- och hobbys generellt bör vara mer självfinansierade för att samhället i ett senare skede till större del ska kunna finansiera barn- och ungdomskultur i större grad samt att skattepengar ska täcka välfärdens kärna först. Den prioriteringen är enligt oss fullt rimlig.

Med det sagt ska naturligtvis också sägas att studieförbunden i dag gör otroligt mycket som också är bra och försvarbart, och det är detta som vi gärna slår vakt om fortsättningsvis. Faktum är att den absolut största delen av förbundens stöd även ligger kvar i Samstyrets budget.

Peter Thyrén (SD)

blivande ordförande

fritids- och kulturnämnden

Sölvesborg

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.