unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

700 kontor i lilla Karlshamn är inte småpotatis

Sjuhundra kontor skulle göra detta hus till den största arbetsplatsen i kommunen. Vem kan tro på det när inte en enda hyresgäst kan redovisas?
Foto: LENA EHRING
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sven Melander har gett sig in i debatten om skandalbygget på Östra Piren. Vi i Köksbordspartiet fick en känsla av att det var ett beställningsjobb han gjorde med sin insändare i BLT (den 4 juni) som sedan följdes upp med en större artikel dagen efter. En rikskändis som uttalar sig kan ibland göra susen särskilt om de lokala förespråkarna mest gör taffliga inlägg utan substans. Tyvärr verkar dock, den annars så träffsäkre, Melander här ha missat målet.

Melander tycks tro att det handlar om att bygga en vacker byggnad för att locka besökare och allmänt intresse. Sanningen är att Karlshamn har mängder med sådana – Väggaskolan och kallbadhuset för att nämna två. Den byggnad som det skrivits mest om i världspressen blev dock aldrig av ty den valde de styrande att helt sonika stryka ur planerna på grund av ekonomiska skäl (utan protester från näringsliv eller kändisar). Men då handlade det om ett bibliotek och det är naturligtvis inte så intressant som sjuhundra kontor.

Melander pratar i artikeln om det begränsade skatteuttaget i Blekinge. Det är kanske därför skattebetalarna inte är så pigga på att gå i borgen för ett byggnad som ingen vet vad den ska användas till.

När man byggde Turning Torso visste man att lägenheterna skulle hyras ut. När man byggde Globen visste man att den sällan skulle stå tom. Alla de ikoniska byggnader som uppförts i landet har haft ett syfte och en klar användning innan de byggdes. Så är det inte i detta fall.

Trots att fastighetsbolaget (KAFAB) betalat åtta miljoner kronor för tvivelaktiga konsulter påhittade av VD:n på NetPort har dessa inte lyckats frambringa en enda hyresgäst. Då ska man veta att det krävs sjuhundra dylika för att bygget ska fylla sitt syfte. Sjuhundra kontor i Malmö eller Stockholm är kanske småpotatis, men i Karlshamn är det inte det. Sjuhundra kontor skulle göra detta hus till den största arbetsplatsen i kommunen. Vem kan tro på det när inte en enda hyresgäst kan redovisas?

Det måste finnas rim och reson. Hade projektmakarna hållit sig till planen hade det bara blivit ett hälften så stort bygge och det hade nog fler kunna förlika sig med.

Anders Englesson,

Köksbordspartiet

Läs mer

Brott: Mordmisstänkta männen hålls kvar i häktet

Misstänkt mord i Karlskrona

Brott: Mordmisstänkta männen hålls kvar i häktet

Utan ny förhandling

Cissi Wallin ger ut sin bok på eget förlag, efter att det ursprungliga förlaget dragit sig ur.

Kultur

Cissi Wallins självbiografi är utmattande läsning

Historien fyller en funktion i berättelsen om vårt samhälle. Recensenten Annika Wall har läst.

Politik: Efter gruppsexbilden – Joelsson får ny toppost

Politik

Politik: Efter gruppsexbilden – Joelsson får ny toppost

Moderaten gör comeback

Sport: Inga tränare tror på Blekingelagen i höst

Sport

Sport: Inga tränare tror på Blekingelagen i höst

Se tv-reprisen – de fick flest tips.

Näringsliv: Industri till salu – ”Var mitt livsprojekt”

Näringsliv

Näringsliv: Industri till salu – ”Var mitt livsprojekt”

Tidigare familjeföretag ligger ute till försäljning

Region Blekinge: Flera nya bekräftade fall av covid-19

Coronasmitta i Blekinge

Region Blekinge: Flera nya bekräftade fall av covid-19

Statistiken för länet är uppdaterad