Viktigt med ett aktivt och delaktigt åldrande
Vi blir allt fler äldre. Oavsett ålder vill man behålla sin livskvalitet och ha rätt till ett någorlunda aktivt liv ibland tillsammans med andra. Samhället ska arbeta för en god hälsa för hela befolkningen, alltså även för våra äldre. Tack vare en god livskvalitet lever vi allt längre och håller oss friska allt högre upp i åldrarna. På ett par generationer har medellivslängden ökat kraftigt hand i hand med ett förbättrat hälsoläge. Detta är en glädjande utveckling. Att vara delaktig i samhället är grunden för jämlik hälsa. Flertalet klarar sina liv bra på egen hand ända upp i 80-årsåldern. Med förbättrad livskvalitet minskar samhällets kostnader för vård och omsorg.
Fysisk aktivitet är en förutsättning för god hälsoutveckling och den ska främst ske genom insatser som stimulerar till att äldre erbjuds möjligheter till motion eller träning på sina egna villkor. Oavsett boendeform skall våra äldre ha nära till aktiviteter och service. Andra viktiga faktorer för våra äldres livskvalitet är att primärvården, sjukvården och omsorgen organiseras så att de möter den äldres individuella behov. Och vi får inte glömma bort den enskildes existensiella behov.
Vi måste fortsätta investera i ett hälsosamt åldrande som innehåller ett äldreliv med utökad valfrihet och självbestämmande där omsorgen om de äldre representerar en trygg och värdig miljö av god kvalitet. För det krävs kompetent personal. Förutom de anhöriga är det bara medarbetarna som kan ge de äldre en trygg och värdig omsorg. Därför måste vi i den fortsatta utvecklingen av äldreomsorgen fokusera inte bara på de äldres valfrihet och möjlighet till eget inflytande, utan också på medarbetarnas arbetsvillkor och möjlighet att påverka sin vardag. Vi tror att det går att förbättra mycket inom äldreomsorgen bara genom att lyssna mer på äldre, personal och anhöriga.
Vi moderater menar att äldreomsorgen måste ha sin utgångspunkt i människors individuella behov och önskemål. Genom en mångfald av olika omsorgsformer och aktörer vill vi stärka individens möjlighet att själv välja en omsorg som passar henne eller honom. Dessutom vill vi göra en bred satsning för att vården och omsorgen om de mest sjuka äldre ska bli bättre.
Att själv ha möjlighet att bestämma hur man ska bo är en central del av alla människors självbestämmande. Hur en persons önskemål ser ut kan förändras över tid. Äldre som vill ska också ha möjlighet att bo kvar i sin egen bostad så länge som möjligt. Vi vill öka valfriheten inom äldreomsorgen samtidigt som vi vill skapa nya former av boenden. Vi vill höja kompetensen och öka den geriatriska kunskapen hos personalen samtidigt som vi vill utveckla den sociala delen i äldreomsorgen.