1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Vad görs för att vi ska äta mindre kött?

Nyheter • Publicerad 30 januari 2013
Köttätande folk. Inräknat korv och andra charkvaror äts det i?dag 85 kilo kött per person i Sverige. Det är dubbelt så mycket som genomsnittet i världen.
Köttätande folk. Inräknat korv och andra charkvaror äts det i?dag 85 kilo kött per person i Sverige. Det är dubbelt så mycket som genomsnittet i världen.Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Efter jordbruksverkets förslag om att införa skatt på kött av miljömässiga skäl blir man förvånad över de yttranden som finansminister Borg (M) och landsbygdsminister Erlandsson (C) gör.

Jordbruksverkets skäl till förslaget är mycket begripliga. Den svenska köttkonsumtionen har ökat -rekordartat. Om korv och andra charkvaror räknas in äts det i?dag 85 kilo kött per person i Sverige och det är dubbelt så mycket som genomsnittet i världen. Samtidigt är det en välgrundad sanning att den industriella köttproduktionen nu för tiden är oerhört miljöbelastande, särskilt vad gäller klimatförändringen. 

Det är brukligt att regeringar vidtar åtgärder om det konstaterats att en viss överkonsumtion är skadlig och då används ofta skatten som ett effektivt instrument.

Skatter har exempelvis använts i Sverige sedan länge för att stävja alkoholkonsumtion och tobakskonsumtion och de flesta stöder i?dag dessa skatters existens. 

Men när det gäller en konsumtion som inte enbart skadar enskilda utan våra gemensamma livsvillkor – klimatet och den ekologiska balansen – anser finansministern att en skatt på sådan konsumtion är överflödig. Och landsbygdsministern säger raljerande att han anser att var och en själv fritt ska bestämma över ”vad de har i kylskåpet”. Regeringens ministrar avfärdar alltså skatteinstrumentet som ett sätt att förändra konsumtionsmönster som är skadligt.

Då måste frågan bli vad regeringen tänker göra för att minska köttkonsumtionen? 

För det kan väl inte vara så illa att de inte förstår att den enorma köttkonsumtionen håller på att undergräva möjligheterna för kommande generationer? Förstår de inte vad experterna i jordbruksverket -säger? Förstår de inte vad FN:s klimatpanel säger? 

Eller än värre – de förstår, men struntar i vad -vetenskapen säger.

I vilket fall som helst har finansministern och landsbygdsministern genom sina uttalanden visat att de står handfallna inför ett påtagligt hot mot vår framtid. Därmed visar de att regeringen faktiskt inte kan betraktas som regeringsduglig.

Anders Englesson, Miljöpartist i Karlshamn

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.