Utan pengar har vi ingen kultur
Det är alltid lönsamt att satsa på kulturen! Det påstår professor Göran Cars som forskat på städers attraktivitet. Kulturupplevelser och inte minst eget skapande påverkar människors hälsa och välmående positivt. En satsning på folkbildning och bred kultur är också en investering i människors självkänsla och personliga utveckling.
Folkbildningen i studieförbunden ger alla människor runt om i Blekinge län möjlighet att utöva kultur och ta del av ett varierat kulturutbud. Musiken är ett tydligt exempel. Tusentals människor i Blekinge spelar i olika band i någon av studieförbundens olika musiklokaler. Dessutom arrangerar studieförbunden i Blekinge årligen mer än ett kulturprogram i timmen – dygnet runt, årets alla dagar.
Folkbildningen har allt sedan första halvan av 1900-talet varit ett verktyg för att förverkliga människors drömmar och en praktisk demokratiskola för alla dem som har viljan att vara med och påverka samhället.
Sedan 1991 har anslagen till folkbildningen minskat med cirka 45 procent i Sverige. Anslagen är en gemensam angelägenhet för staten, regionerna/landstingen och kommunerna. Den största nedskärningen kommer från kommunerna.
Att kommunerna skär ned på anslagen till studieförbunden är olyckligt eftersom kommunerna är de som, ekonomiskt, tjänar mest på folkbildningen. För varje satsad krona kommer i snitt fem kronor tillbaka i form av statliga och regionala anslag. Folkbildningen skapar engagemang och möjligheter, människor återfår tron på sig själva och sin förmåga, vilket minskar kommunernas sociala kostnader.
Med sina olika verksamheter och samverkansprojekt har studieförbunden stor betydelse i den regionala tillväxten. Stora satsningar görs inom -integrationsarbetet där vi genom folkbildningen skapar mötesplatser för människor att träffas och lära sig av varandra. På samma sätt kan vi genom folkbildningen hjälpa människor som hamnat utanför samhället av olika anledningar.
Vi ser framför oss stora möjligheter till stärkt utveckling genom ett starkt samspel mellan det som kallas civilsamhället och det offentliga.
Det vore naivt att tro att kommunerna och regionen har råd att avstå från alla de ideella och frivilliga kultur- och folkbildningsinsatser som dagligen utförs i varenda kommun i Blekinge län. Och det vore lika naivt att tro att det kommer att fungera om nedskärningarna av anslagen till studieförbunden fortsätter.
En offensiv satsning på studieförbunden är en investering för människor och för den kommunala och regionala utvecklingen.
Jonatan Hjort?
Förbundsordförande NBV (nationellt)
??Magnus Nilsson?
Verksamhetschef NBV sydost