1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Sveriges ekonomi är unikt stabil

Nyheter • Publicerad 25 april 2013

10 extra miljoner till Blekinge i en riktad tillväxtsatsning. 12?400 extra utbildnings- och praktikplatser under 2013 och 2014. 700 miljoner extra kronor till drift och underhåll av järnväg under 2013. Allianens vårbudget visar att en ansvarsfull politik med god ordning i ekonomin ger resultat.

Vi har alla sett bilderna. Hur restaurang- och kaféägare i Grekland uppgivet skakar på huvudet. Hur människor i Cypern köar utanför bankomaterna. Hur Spanien kämpar med att reformera ekonomin. Vi har sett demonstrationerna och det utbredda missnöjet. Ekonomiskt vanstyre skapar social oro och frustration. De som drabbas värst är de som är mest utsatta.

Få, om ens några länder, har i det här kritiska läget ekonomiska muskler nog att kunna satsa framåt.

Sverige är här unikt. Vi har trots en liten, öppen och sårbar ekonomi lyckats bygga skyddsvallar, starka nog att hålla emot krisens härjningar. Något som nu ger oss möjligheten att genomföra flera offensiva satsningar. Totalt satsar regeringen cirka tre miljarder kronor ytterligare under 2013–2014, varav den större delen i år. Det är välkommet, inte minst för Blekinge.

Att vårt län drabbats särskilt hårt av konjunkturnedgången vet vi. Arbetslösheten ligger, trots en ökning av sysselsättningen med drygt 200?000 sedan 2006, fortsatt på en oacceptabelt hög nivå. Vi ser inte minst hur ungdomar inte förmår att ta det där första viktiga steget in på arbetsmarknaden. För många blir lösningen att lämna länet. Sverige är det land i Europa som urbaniseras snabbast. Mellan 200 och 2012 låg antalet sysselsatta i Blekinge stilla, medan Uppsala och Stockholmsregionen såg en kraftig ökning.

Här har vi en svår utmaning att hantera. Att hela Sverige ska leva får inte bli en slags pamflett av fina ord. Det måste finnas innehåll. Landsbygden har värden som de stora städerna inte kan ersätta och är ofta extra sårbar när det gäller jobben. När 80 personer varslas av ett företag i ett litet samhälle i länet är det likvärdigt med tusentals förlorade arbetstillfällen i en större stad.

Satsningen på regional tillväxt är i detta sammanhang glädjande. Av de 80 miljoner kronor som öronmärks för 2013 och 2014 går 10 miljoner till Blekinge. Det är på inget sätt en garanti mot framtida bakslag, men det är ett steg på vägen mot en mer levande landsbygd.

Att däremot i detta läge, som oppositionspartierna med Socialdemokraterna i spetsen föreslår, kraftigt höja skatterna på företagande och jobb vore ödesdigert. Miljöpartiet har numera accepterat halverade arbetsgivaravgifter för unga. Kvar står Socialdemokraterna och Vänsterpartiet med sina miljardsatsningar på att göra det dyrare att anställa och mindre lönsamt att arbeta. Det är en politik som allvarligt riskerar att undergräva Sveriges starka ekonomiska position och utarma den tillväxt som i dag är högre än praktiskt taget alla andra länder i vår närhet.

Vi menar att vägen framåt i?stället bäst byggs på följande utgångspunkter. Gör det enklare att driva företag. Gör det mer lönsamt att arbeta. Se till att utbildning och kunskap sätts i centrum. Genom att fokusera på dessa tre hörnpelare har vi goda förutsättningar att slå vakt om en bättre och mer tillgänglig välfärd med hög kvalitet för alla. Hela Sverige ska hålla ihop.

Annicka Engblom (M)

Gustav Nilsson (M)

Riksdagsledamöter, Blekinge

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.