1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Svenska försvaret stod helt försvarslöst

Nyheter • Publicerad 12 juli 2013

Jag väntar. Jag har väntat i tre månader. Jag väntar på att de två riksdagsledamöterna Annika Engblom och Peter Jeppsson, som representerar Blekinge i riksdagens försvarsutskott, skall förklara för oss förundrade väljare hur försvaret av Sverige är tänkt, och om det fungerar som ni tänkt.

Drygt tre månader har gått sedan ett ryskt bombflyg övade anfall mot sydöstra Sverige. I klartext betyder det örlags-basen i Karlskrona och flygflottiljen i Kallinge.

Att Ryssland övar mot Sverige är inget nytt. Det har förekommit mer eller mindre de senaste sextio åren. Nytt är att inget svenskt flyg fanns i beredskap. Inget svenskt luftvärn fanns för att skydda våra baser. 

Om, jag skriver om, det varit ett skarpt anfall hade en stor del av svenska marinen denna påsknatt slagits ut liggande försvarslös vid kaj.  En stor del av svenska flygvapnet hade slagits ut på marken. Att det finns brister i vår beredskap, brister i organisationen och brister i den politiska ledningen är tydligt. Liksom att antalet arméförband är kraftigt underdimensionerat.

Från de båda riksdagsledamöter som faktiskt är direkt medansvariga för eländet har inte hörts ett ljud. Dock är det er skyldighet att för oss i Blekinge redogöra hur ni ser på detta. Vilka idéer kan ni ha om förbättringar i beredskapen och hur ser ni på framtiden och vad som då kan krävas av försvarsförmåga? Hur ser ni på att såväl marinbasen som flygbasen saknar skydd av luftvärn?

Jag förutsätter att ni delar försvarsberedningens slutsats att Sverige återigen skall bli försvarets första och främsta uppgift. Här i Blekinge finns ett speciellt intresse att få veta era tankar om vad detta kräver av marinen och flygvapnet. Värdefullt vore också att, före valet, få veta er inställning till det faktum att Sverige i?dag saknar förmåga att försvara sitt fastland och tydligt markerat att vi inte ens vill försvara Gotland.

Länge har vi fått veta att vi inte behöver försvara oss själva. Räddningen skall komma från väst. Oklart från vem och hur. Nu har vi fått höra, genom båda öronen, att vi inte kan räkna med någon hjälp. Det har nog de flesta räknat ut ändå.

Även om våra grannländer haft vilja och resurser, vilket de inte har, kunde sådana inte i tid vara på plats inom den del av landet vi själva kan försvara under högst en vecka.

Annika Engblom och Peter Jeppsson har fått riksdagsplatser av väljarna. Av sina partier har de fått plats i försvarsutskottet. Nu är det hög tid att redovisa.

Lars Åkesson

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.