Stängningen i Holmsjö är mot lagen
Vid jultid möttes besökare till Holmsjös vårdcentral av en lapp på dörren där det stod att det var stängt.
Orsaken var läkarbrist, sa man från ansvarigt håll. Centerpartiet reagerar starkt emot stängningen.
Till råga på allt stängde man även distriktssköterskemottagningen i samma veva. Att det skulle råda brist på sköterskor tror jag inte på. Har man annonserat efter sköterskor?
Det är ju såklart så, att om vårdcentralen i Rödeby har distriktssköterskemottagning i Holmsjö, så servar man även andra vårdcentralers patienter.
Och det är inte svårt att förstå att det inte motiverar en vårdcentral att ha den servicen till andras patienter.
Det är inte chefen för vårdcentralen som ska lastas för detta eftersom man ju bara följer spelreglerna. Och det är upp till politiken i landstinget att ändra i hälsovalets reglemente, så att man löser dessa problem.
Som vi ser det, är problem till för att lösas.
Det är mycket uppseendeväckande att Per-Ola Mattsson stödjer denna stängning, innan man haft -frågan uppe till beslut i Hälso- och sjukvårdsnämnden och utan att höra om andra partier har idéer på hur man kan lösa problemet.
Att de resolut alltid säger nej till våra förslag är tråkigt. Men att de nu inte ens bryr sig om att höra dem är ännu värre. Detta förfarande kan jag inte tolka som annat än blandad delegation och strider mot kommunallagen.
Vi i Centerpartiet har ett par alternativ till lösning som vi vill föreslå:
??Man kan samverka med kommunen så att de sjuksköterskor som har hand om hemsjukvården i området också bemannar mottagningen. Det vill säga, att landstinget köper denna tjänst av kommunen.
Både kommunen och landstinget skulle få samordningseffekter.
??Man skulle också kunna bifalla Centerpartiets förslag, att de vårdcentraler som har distriktssköterskemottagning på mindre orter där de tidigare har funnits, får en extra ersättning för detta.
Centerpartiet har i reglementet för vårdvalet på riksplanet sett till att det är möjligt att avsätta pengar till den som önskar driva mottagningar på landsbygden.
Det ville vänstermajoriteten i Blekinge inte utnyttja.
??Ett tredje alternativ skulle vara att ha en mobil distriktssköterska. Dock är mottagningen en viktig samlingsplats som kan ha stort värde för de som är ensamma. Dessutom är det är ett livstecken i samhället med en skylt.
??Ett fjärde alternativ är att man -inför ersättning för de vårdcentraler som tar emot patienter som ska till distriktssköterska, även om de är listade på andra vårdcentraler.
Det skulle stimulera till öppethållande på mindre orter.
Vi anser att den vänsterstyrda majoriteten missar sitt uppdrag att styra den offentliga vården, så att den blir så bra som möjligt och blir en vass konkurrent till de privata vårdgivarna.
Att stänga en mottagning på eget bevåg, utan att först ta upp ärendet i nämnden, strider mot kommunallagen. Ja, det är så illa så frågan är om det inte är tal om ministerstyre!
Nu har Centerpartiet tröttnat på Per-Ola Mattssons självsvåldiga beteende och odemokratiska sätt och vi överväger nu att gå vidare med saken.
Samma sak skedde med flytten av jourcentralen i Karlshamn.
Att man kör verksamheten framför sig är ju riktigt slugt. Då slipper man ha protokoll där det står att S, V och MP beslutar om nedläggning. Och man behöver inte drabbas av folks ilska. Det är fegt och dåligt ledar-skap då man ställer vårdgivarna mot sina vårdtagare.
Petronella Petersson, gruppledare landstinget Blekinge för Centerpartiet