Lönemakten ska finnas på plats
Under 2012 har lönerna för tusentals Blekingebor förhandlats fram av fackets och arbetsgivarnas centralorganisationer – i Stockholm.
I stället för att lönerna sätts direkt mellan chef och medarbetare ute på arbetsplatserna i Karlskrona och Ronneby pågår en märklig förhandlingsritual många mil bort, där pengasummor, procentsatser och nationalekonomiska argument slungas mellan fack och arbetsgivare. De som faktiskt berörs – alla arbetande Blekingebor – är hänvisade till att följa förhandlingsspelet via medierna.
Under hösten har vi låtit undersökningsföretaget YouGov fråga drygt 1?000 personer om detta förhandlingsspel. Svaren kan inte tolkas på annat sätt än att människor inte förstår hur lönerna sätts i Sverige, och att det varken finns dialog eller förtroende mellan dem som bestämmer över lönerna och de som arbetar.
Trots att avtalsrörelsen i förlängningen handlar om ens egen vardagsekonomi, uppger drygt åtta av tio att de följt medierapporteringen lite eller inte alls. De flesta har mycket låg kännedom och kunskap om de grundläggande begrepp som ofta förekommer i rapporteringen.
Dessutom uppger sju av tio att de aldrig träffat eller haft kontakt med de fackliga representanter som ska föra deras talan. En mycket stor majoritet har under sitt arbetsliv heller aldrig fått utvärdera resultatet av fackets förhandlingsarbete.
I Ledarna tycker vi inte att människor som jobbar i Karlshamn eller Sölvesborg ska få sin lön satt i Stockholm. Vi vill flytta makten över lönen dit den hör hemma – till medarbetare och chefer ute på arbetsplatserna.
I de kollektivavtal Ledarna tecknar för våra medlemmar dikterar vi inte kronor, ören och procentsatser över huvudet på de som arbetar. I stället förhandlar var och en själv med sin egen chef, och vi håller arbetsgivaren ansvarig för att lönen revideras regelbundet, att det finns tydliga lönekriterier och att lönen styrs av prestation och resultat.
Med den här typen av avtal ser och förstår människor sambandet mellan arbetsinsats, resultat och lön. Då blir arbetet roligare, motivationen högre och verksamheten mer produktiv. Cheferna kan dessutom vara moderna och tydliga ledare, genom att premiera goda arbetsinsatser och ta till vara medarbetarnas potential.
Vi vet att vår lönemodell har starkt stöd bland fler än våra egna medlemmar. I början av december presenterade till exempel fackförbundet Kommunal en medlemsundersökning som visade att allt fler vill att lönerna ska vara betydligt mer prestationsbaserade och att de ska sättas direkt mellan medarbetare och chef.
2013 är ett nytt intensivt avtalsår. Då måste fack och arbetsgivare lyssna på denna opinion, genom att teckna moderna avtal. Avtal som innebär att lönen sätts i samtal mellan chef och medarbetare – inte av okända människor man på sin höjd sett på tv.