1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Jämställdhet en ekonomisk fråga

Nyheter • Publicerad 22 maj 2014

I en tid då konservatism och fascism vrider klockan tillbaka för kvinnor i EU måste feminister väljas in i Europaparlamentet. Kvinnors livsvillkor handlar om unionens långsiktiga tillväxt.

Kvinnors låga deltagande på arbetsmarknaden och den sjunkande nativiteten berörs sällan när EU:s konkurrenskraft diskuteras. En krympande skara skatte­betalare ska försörja allt fler äldre. Alarmerande 40 procent av EU:s kvinnor i arbetsför ålder förvärvsarbetar inte, fast kvinnor är mer välutbildade än män i genomsnitt.

Kvinnors utbildning ger dålig avkastning, skatteintäkter dräneras, köpkraft minskar och framtida pensioner urholkas.

Ett frihandelsavtal med USA kan lyfta EU:s BNP med en halv procent. OECD beräknar att EU:s BNP kan öka med minst tolv procent om kvinnors yrkesarbetande underlättas.

En av de viktigaste åtgärderna är tillgång till subventionerad barnomsorg. Mer än hälften av mödrarna i EU som är hemma anger priset för barnomsorg som det främsta skälet.

Enligt EU–kommissionen minskar EU:s arbetskraft med 50 miljoner personer fram till 2060. Födslotalen i många EU–länder faller till katastrofala nivåer. I EU–länder där barnafödandet är lågt förvärvsarbetar kvinnor som minst.

I medlemsstater där det finns utbyggd barnomsorg och kvinnors sysselsättning är hög föds det fler barn.

Jämställdhet måste få status som en hård ekonomisk fråga. EU behöver pressa Europas makthavare att främja kvinnors förvärvsarbete och föräldraskap. Feminism är krasst Europas framtid.

Jenny Sonesson (FP)

Kandidat till Europaparlamentet

Ylva Särnmark

Ordförande

Liberala kvinnor

i Blekinge

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.